Валюта: грн $1 = грн
Акції 100
Меню
Каталог товарів
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Cб-Нд: 11:00 – 16:00
(044) 390 27 55 (063) 710 64 32 (099) 261 89 43 ВСІ КОНТАКТИ
Відділ продажів
(063) 885 29 00
(050) 918 43 87
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
(099) 261 89 43
(063) 710 64 32
Технічний відділ
(066) 668 68 30
(063) 885 29 01
Відділ монтажу
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
Графік роботи:
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Сб-Нд: 11:00 – 16:00
Адреса магазину та офісу:
Nadzor.ua
вул. Академіка Кримського, 4а 114
Київ, Україна, 03142
Адреса електронної пошти:
info@nadzor.ua (Відділ продажів)
to@nadzor.ua (Тех. відділ)
Карта проїзду
Опубліковано 03-12-2018

Контролери СКУД: види, призначення, складові

Контролер – командний центр, «мозки» системи контролю та управління доступом ( СКУД ). Це він координує роботу всіх компонентів системи. Вибір контролера не буде складним завданням, якщо ви познайомитеся з їхніми видами, і зрозумієте, який краще виконувати завдання, які ви ставите перед системою контролю доступу. У цій статті докладно розбираємо види цих пристроїв, їх компоненти, даємо поради, на що звернути увагу на те, щоб ваша система окупилася безпроблемною та ефективною роботою.

Типи контролерів: автономні та мережеві

Асортимент контролерів справді дуже великий. Але поділ їх на два основні типи дозволить скоротити поле пошуку вдвічі. Контролери бувають автономними та мережевими. І це перше, на що слід звернути увагу при виборі.Автономні контролери ще називають локальними, тобто один такий чіп передбачає обслуговування лише одного контрольно-пропускного пункту. Він має власну базу даних. Як правило, це універсальний пристрій, що поєднує кілька компонентів: блок, який приймає рішення, клавіатуру для введення пароля, зчитувач, реле. Такий локальний контролер, наприклад, модель SA-TS22 від Tecsar з дальністю підключення зчитувачів до 150 метрів. Це лише один компактний прилад з клавіатурою, що контролює тільки одну двері.

[product-shortcode]

Автономні контролери прості у встановленні, тому більшість користувачів зможуть виконати ці завдання самостійно. Вони також гранично зрозумілі та зручні і у використанні, але набір їх функцій обмежений, порівняно з мережевими, про які ми поговоримо нижче.

Мережеві контролери , як відомо з назви, підключаються до глобальної чи локальної Мережі та взаємодіють з іншими приладами системами віддалено. Вони, на відміну від локальних моделей, використовують базу даних, яка зберігається на окремому сервері чи комп'ютері. Однак мережні чіпи мають і власну вбудовану пам'ять, яка задіяна у разі втрати з'єднання з комп'ютером.

Який тип контролера вибрати? Тут усе досить просто. Автономні підходять для невеликих об'єктів з невеликою кількістю входів та персоналу, де не стоїть завдання забезпечення високого рівня безпеки та збору даних про переміщення працівників. Маленькі офісні будівлі та магазини можуть використовувати автономні контролери.Мережеві призначені насамперед для масштабних об'єктів. Вони допомагають враховувати робочий час, моніторити всі точки пропуску у режимі real time, вести відеофіксацію та аналізувати дані. Таким чином, коло завдань таких пристроїв набагато ширше, а системи на їх основі гнучкіші і масштабніші.

Варіанти мережевих систем: однорангові, багаторангові, змішані

Перш ніж сказати про наступний важливий момент підбору контролерів, необхідно описати види існуючих СКУД . Вигляд системи визначає те, який контролер потрібно вибрати.Залежно від кількості, функцій та типу підключення контролерів, розрізняють однорангові, багаторангові та змішані мережеві системи.

Особливості однорангових, або однорівневих систем:

  • мають лише одну шину обміну даними. У більшості сучасних систем це порт Ethernet , іноді RS485 ;
  • всі вузли (контролери) мережі мають рівні права;
  • прості у встановленні;
  • підходять для об'єктів із 6-8 точками проходу.

Контролери для однорангової системи обладнані клемами, необхідними для підключення компонентів СКУД - електричних замків , зчитувачів , датчиків, кнопок . Плата контролера також має блок пам'яті та інтерфейс підключення до Мережі (Ethernet або RJ45). Подібні пристрої є у лінійках ZKTeco, CnM Secure Gate, U-prox.На великих об'єктах, таких як заводи, фабрики, склади, вигідніше та зручніше встановлювати контролери, що підтримують роботу в багаторанговій мережі. Її особливості:

  • у мережі є основний та другорядні вузли;
  • основний, як правило, зберігає дані та забезпечує взаємодію другорядних контролерів;
  • другорядні контролери підключають датчики, зчитувачі, замки, кнопки.

Такі пристрої виробляє Fortnet.Поєднує особливості обох вищеописаних систем змішана система. Вона забезпечує найбільш оптимізований і з витрат і можливостей підхід і змінювати зміни контролерів залежно та умовами. Наприклад, система Rosslare має основні контролери AC-425-IP, AC-825-IP, які можуть самостійно обслуговувати контрольно-пропускні пункти. А серія контролерів ABC цього робити не може. При цьому контролери AC-425-IP, AC-825-IP надають можливість підключення другорядних контролерів MD-D04 та D-805. Це дає важливу перевагу – модернізувати та розширити систему можна у рази дешевше.Рекомендація: Багаторангові СКУД дозволяють загалом зробити установку систему дешевшою для середніх та великих об'єктів, оскільки в них менше головних контролерів, кабелів для прокладання теж потрібно менше. Для невеликих об'єктів краще підходить однорівнева мережа.

Компоненти

Контролер – досить простий пристрій, але він включає кілька компонентів, які також варто враховувати, вибираючи відповідний пристрій.

Інтерфейси

Перш за все це роз'єми, за допомогою яких пристрій підключається до Мережі. Як правило, це Ethernet чи RS485. Другий обов'язковий інтерфейс – для приєднання зчитувача – як правило це Wiegand або Dallas Touch Memory .Рекомендація: Перед покупкою обов'язково познайомтеся з набором інтерфейсів контролера. Від цього залежить, які пристрої він зможе підтримувати в СКУД, які вже існують, і які кабелі будуть потрібні. Так, зчитувачі, обладнані роз'ємом Dallas, не зможуть працювати з контролером, обладнаним Wiegand інтерфейсом.

Пам'ять

Хоча мережні контролери взаємодіють з комп'ютерними базами даних, вони обов'язково обладнаються внутрішньою пам'яттю, яка також містить дані про користувачів. Це важливий момент, оскільки пам'ять забезпечить працездатність системи у разі аварійного відключення від комп'ютера чи сервера.Рекомендація: Об'єм пам'яті – важлива характеристика, оскільки вона визначає пропускну здатність, швидкість, роботу без затримки та збоїв. Найбільший обсяг займає запис подій, і контролерам часто-густо не вистачає пам'яті подій. Недолік може спричинити часткову втрату історії, якщо зв'язок по Мережі буде відсутній досить довго.

Реле та тригерні входи

Реле – елемент, який здійснює керування замками та іншими приєднаними приладами. Реле дешевих систем керують лише замками, а їхня кількість відповідає кількості точок проходу. Системи дорожче обладнуються додатковими релейними виходами, що дозволяє відправляти сигнали інші прилади, наприклад, пристрої сигналізації.Тригерні входи виконують кілька функцій:

Входами для кнопки та датчика обладнуються практично всі системи. Але передові системи мають додаткові входи, які дозволяють взаємодіяти з датчиками і формувати відповідний тривожний сигнал на реле або комп'ютерну програму.Виробники часто пропонують розширювачі для контролерів. Це додаткові модулі, що дозволяють розширити кількість релейних виходів чи тригерних входів.Рекомендація: Чим складнішою є система контролю доступу, яку потрібно створити (наявність контрольно-пропускних пунктів з турнікетами , охоронних датчиків, необхідність розмежування доступу по поверхах або в ліфтах і т.п.), тим пильнішу увагу варто приділяти кількості релейних виходів і тригерних входів.

Розширювачі

Що робити, якщо система не має всіх необхідних пристроїв відразу? Виробники передбачили можливість підключення додаткових функцій шляхом встановлення розширювачів. Не всім об'єктам потрібні ці функції, вони здорожчають систему, а тому й не постачаються у базовому комплекті.Мережеві системи також обладнуються розширювачами двох типів:

  • розширювачі, що виконують роль другорядних контролерів для багаторівневих мереж. Завдяки їм вдається розширити зону покриття СКУД;
  • розширювачі, що мають релейні виходи, тригерні входи, Wi-Fi мости. Вони забезпечують додатковий набір функцій, наприклад підключення сенсорів охоронних та пожежних підсистем, обмеження доступу в ліфті тощо. Існує велика кількість розширювачів, і вони передбачаються практично в кожній повноцінній СКУД.

Рекомендація: Розширювачі часто допомагають здешевити реалізацію проекту СКУД. Тому, обравши СКУД, дізнайтеся, які розширювачі можна придбати для неї.

Програмне забезпечення

Повноцінну роботу контролерів, можливості конфігурації забезпечує програмне забезпечення. Більше того, саме воно і виконує більшу частину завдань. Це ПЗ у більшості випадків поставляється вже разом з апаратним рішенням, і при цьому кожна система має власне, фірмове програмне забезпечення - зі стороннім ПЗ система не зможе функціонувати коректно або працювати взагалі не зможе.Однак існують системи, які працюють зі стороннім ПЗ, наприклад, створеним для виконання окремих, додаткових завдань, таких як аналітика та відеофіксація. Якщо це програмне забезпечення передбачає певний модуль управління СКУД, то обладнання виробника, який здійснив інтеграцію, зможе без проблем працювати під управлінням стороннього програмного забезпечення.Софт зазвичай поставляється разом із контролерами безкоштовно. Однак є виробники, які надають софт безкоштовно лише з базовим набором функцій, а додаткові програмні модулі, наприклад, для обліку часу – за додаткову плату. Тому варто звертати увагу на цей аспект, щоб якомога не переплачувати.Найпопулярнішою можливістю СКУД є облік робочого дня. Те, як ведеться облік, залежить від конкретної системи, і всі вони роблять це однаково добре. Деякі з них враховують лише час першого та останнього проходу співробітника через контрольний пункт, тому час, проведений на перекурі на вулиці, буде зарахований як робочий. Нові СКУД мають аналітичні модулі, які дозволяють враховувати ці моменти.Рекомендація: Вибираючи відповідну СКУД, розберіться з питанням програмного забезпечення, оскільки саме від нього залежатиме основний пласт завдань, які вирішуватиме система. Краще розібратися в її можливостях до покупки, а не в процесі встановлення та конфігурації.

Висновок

Таким чином, вибір контролера для системи контролю керування та доступом потребує врахування великої кількості нюансів. Ми рекомендуємо вам звернутися по допомогу до фахівців, які проконсультують вас і допоможуть з вибором. Не завжди покупка найдорожчої системи буде доцільною, але надто заощаджувати на безпеці теж не можна. Порівнюйте можливості системи із завданнями, які ви хочете перед нею поставити.

Відгуки покупців
Автономний контролер Tecsar Trek SA-TS22
Код: 2660
Автономний контролер Tecsar Trek SA-TS22
(21 оцінок)
1000 грн
Є в наявності

Призначений для організації контролю доступу над 1 точкою проходу (двері)