Валюта: грн $1 = грн
Акції 100
Меню
Каталог товарів
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Cб-Нд: 11:00 – 16:00
(044) 390 27 55 (063) 710 64 32 (099) 261 89 43 ВСІ КОНТАКТИ
Відділ продажів
(063) 885 29 00
(050) 918 43 87
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
(099) 261 89 43
(063) 710 64 32
Технічний відділ
(066) 668 68 30
(063) 885 29 01
Відділ монтажу
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
Графік роботи:
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Сб-Нд: 11:00 – 16:00
Адреса магазину та офісу:
Nadzor.ua
вул. Академіка Кримського, 4а 114
Київ, Україна, 03142
Адреса електронної пошти:
info@nadzor.ua (Відділ продажів)
to@nadzor.ua (Тех. відділ)
Карта проїзду
Опубліковано 25-11-2018

Як вибрати джерело безперебійного живлення?

Українські міста не можуть похвалитися електромережею високої якості, а у старих будинках проводка часто не витримує одночасного включення навіть двох потужних електричних приладів. Слабкі та старі електромережі характеризуються різноманітними перешкодами, стрибками напруги, відхиленнями за частотою. На жаль, все це виводить із ладу чутливе до перепадів обладнання, особливо це стосується комп'ютерів, торгових пристроїв, охоронних систем.Попередити вихід з ладу дорогого обладнання та систем безпеки допомагає джерело безперебійного живлення. Це багатофункціональні прилади, які дозволяють якісно запитати дороге комп'ютерне, охоронне обладнання. Однак у різноманітності ДБЖ не складно загубитися, тому в статті даємо основні рекомендації щодо вибору джерела безперебійного обладнання.

Що таке ДБЖ?

Головне завдання джерела безперебійного живлення – забезпечити працездатність техніки у разі аварійного вимкнення електроенергії.

Конструкція ДБЖ включає:

  • стабілізатор напруги;
  • фільтр;
  • батарею.

ДБЖ підключений до мережі та обладнання постійно, а завдяки стабілізатору та фільтру він наводить показники струму до ідеального стану. У разі вимкнення електроживлення вбудована батарея забезпечує живлення підключеного обладнання автономно. Залежно від ємності батареї час автономної роботи може становити як 3-5 хвилин, і кілька діб. Тому для домашнього використання частіше беруть дешевші ДБЖ із менш ємною батареєю, оскільки 3-5 хвилин достатньо, щоб зберегти потрібну інформацію на комп'ютері та безпечно вимкнути його. Для комерційного використання варто вибирати максимально потужні ДБЖ.

Переваги використання ДБЖ:

  • висока продуктивність та безвідмовність роботи обладнання;
  • підвищення терміну експлуатації електротехніки у 2-3 рази;
  • забезпечення працездатності обладнання у разі аварійного відключення електроенергії.

Мабуть, найважливіше використання ДБЖ при підключенні систем безпеки. Це означає, що сигналізація та системи контролю працюватимуть у будь-який час дня та ночі, ні на секунду не відключаючись.Основні різновиди ДБЖІснує велика кількість видів ДБЖ, але найбільшою популярністю користуються три з них:

Резервні ДБЖ - недорогі пристрої початкового рівня, трохи більш функціональні, ніж мережеві фільтри. Відрізняються малою потужністю, підходять для підключення обладнання сумарною потужністю до 200-300 Вт, наприклад, простого офісного комп'ютера та принтера. Однак, наприклад, для потужного ігрового комп'ютера робочої станції резервного ДБЖ буде мало.

Лінійно-інтерактивні ДБЖ використовуються найчастіше. Підходять для живлення потужного обладнання до 3000 Вт. Однак їх не можна використовувати тривалий час через відсутність функції подвійного перетворення.

Цей вид ДБЖ підходить для живлення домашніх ПК, мультимедійних центрів. Однак, для систем безпеки лінійно-інтерактивних безперебійників буде недостатньо, оскільки не можуть працювати постійно.

Як і попередній тип, лінійно-інтерактивні джерела мають компактний корпус, який можна переносити, але мають ширший набір функцій. Так, лінійний ДБЖ обладнається регулятором напруги, тумблером байпасу, перемикачем режиму енергозбереження батареї.

Інверторні ДБЖ можуть використовуватись у професійних цілях. Засновані на архітектурі подвійного перетворення, завдяки чому досягається безперервна автономна робота протягом тривалого часу.

Підходять для живлення торгової техніки, систем безпеки, котелень, а також побутових пристроїв потужністю 5000 Вт і більше. Найпотужніші ДБЖ цього класу обслуговують серверні станції, офісні та житлові комплекси.Головна конструктивна особливість та перевага цього типу ДБЖ – використанням високоємних акумуляторних батарей, у тому числі до 200 А*год.ДБЖ інверторного типу досить значних розмірів, мають велику вагу. Мають велику кількість додаткових опцій, наприклад, автоматичне регулювання вихідної напруги та цілий набір захисних режимів. Найчастіше в їх основі є мікропроцесор, що забезпечує інтелектуальне обслуговування блоків акумуляторних батарей.

На які параметри звертати увагу насамперед?

Щоб ДБЖ виправдав свою ціну, виконуючи поставлені перед ним завдання, зверніть увагу на такі параметри:

  • тип архітектури;
  • ефективна потужність;
  • форма вихідного сигналу;
  • діапазон стабілізації вхідної напруги;
  • наявність батареї;
  • ємність АКБ;
  • кількість розеток резервного живлення;
  • можливість холодного старту

Ефективна потужність – найбільш важлива характеристика джерела безперебійного живлення, оскільки цей показник повинен відповідати загальній потужності апаратури, яка обслуговуватиметься ДБЖ. Тому щоб вибрати ДБЖ за потужністю, зробіть прості розрахунки. Наприклад, якщо ваш комп'ютер має потужність 800 Вт, джерела живлення потужністю 650 Вт буде виразно недостатньо.

Однак і занадто великий запас потужності – це теж нераціонально. Якщо ваш комп'ютер або система безпеки має, наприклад, потужність 400 Вт, то ДБЖ 800 Вт буде надто багато. Достатньо передбачити 10-20% запасу ефективної потужності.

Далі необхідно звернути увагу до форми вихідного сигналу. Особливо важливо врахувати цей параметр при виборі ДБЖ для системи, які забезпечують змінний струм. Еталонна форма – чиста синусоїда. Завдяки їй чутлива до якості струму техніка зможе працювати за допомогою ДБЖ. Якщо ви використовуєте дороге обладнання, обов'язково купуйте ДБЖ із чистою синусоїдою.Є й моделі, які забезпечують апроксимовану синусоїду, яка лише повторює контур чистої синусоїди. Цей вид ДБЖ не підходить для чутливого до струму обладнання, коректно працювати з ним воно не буде. Але стандартна техніка здатна коректно реагувати на перемикання режимів роботи.

Що потрібно знати про батарею? Інверторні джерела безперебійного живлення зазвичай не мають акумуляторну батарею, оскільки це знижує вартість пристрою. Крім того, досить складно передбачити, яка ємність акумулятора підійде користувачеві. З цієї причини батарею можна придбати окремо.Моделі резервних та лінійно-інтерактивних ДБЖ обладнуються вбудованою АКБ. Це універсальна техніка для широкого кола застосувань.

Місткість АКБ визначає час автономної роботи. Наприклад, батарея ємністю 7 А*год і напруга 12 дає 3,5 години автономної роботи системи, яка живиться від низьковольтної мережі на 12 В з сумарною силою струму в 2 А.Акумулятор може бути інтегрований в корпус або знаходитися зовні, тому моделі другого типу, як правило, мають більш високу ємність.

З розетками все просто – чим більше, тим більше техніки можна буде підключити. Деякі ДБЖ пропонують додаткові розетки без резерву потужності при відключенні електроенергії, але вони все одно виконують функцію захисту від перешкод і перепадів напруги. 

Відгуки покупців