Валюта: грн $1 = грн
Акції 100
Меню
Каталог товарів
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Cб-Нд: 11:00 – 16:00
(044) 390 27 55 (063) 710 64 32 (099) 261 89 43 ВСІ КОНТАКТИ
Відділ продажів
(063) 885 29 00
(050) 918 43 87
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
(099) 261 89 43
(063) 710 64 32
Технічний відділ
(066) 668 68 30
(063) 885 29 01
Відділ монтажу
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
Графік роботи:
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Сб-Нд: 11:00 – 16:00
Адреса магазину та офісу:
Nadzor.ua
вул. Академіка Кримського, 4а 114
Київ, Україна, 03142
Адреса електронної пошти:
info@nadzor.ua (Відділ продажів)
to@nadzor.ua (Тех. відділ)
Карта проїзду
Опубліковано 22-11-2018

Як вибрати систему контролю та керування доступом?

Системи контролю та управління доступом , або скорочено СКУД, набувають все більшої популярності, оскільки технології безпеки стають дедалі зручнішими, функціональнішими і при цьому дешевшими.

По суті навіть єдиний домофон у квартирі – це вже невелика система контролю доступу, адже за допомогою його господарі можуть вирішити, кого можна впустити в будинок, а кого не можна. І точно без СКУД не можна обійтися в комерційній сфері. Будь-яке підприємство має забезпечити свої приміщення сигналізацією та відеоспостереженням.

Головне завдання СКУД – захист від несанкціонованого доступу до будівлі, на поверх, окреме приміщення чи якусь територію. При цьому вона забезпечує безпроблемний доступ авторизованих користувачів (співробітників, служби безпеки та ін) у дозволені для них зони. Завдяки гнучкості налаштувань, можливості створення цілісної системи відповідно до конфігурації та складності конкретного об'єкта СКУД може використовуватися на виробництві, у бізнес-центрах, на складах, державних об'єктах тощо. Але як вибрати СКУД, яка виконуватиме всі поставлені завдання?

Будь-хто, хто задумався про необхідність встановлення системи контролю доступу, ризикує захопитися вибором відповідної системи та купити накручену систему, що підтримує біометрію та інші сучасні функції. Однак покупка такої складної та дорогої системи не завжди є виправданою. Звичайно, добре, якщо бюджет вас не обмежує, але в іншому випадку варто вибирати оптимальну за ціною та можливостями техніку.

Будь-яка система контролю доступу складається з кількох обов'язкових компонентів:

Розглянемо кожен із них докладніше.

Види та функції ключа-ідентифікатора

Ключ-ідентифікатор – це засіб доступу до авторизованих користувачів. Їм може виступати як пластикова карта, брелок чи біометрія – відбиток пальця, сітківка ока, обличчя чи навіть малюнок вен.Найбільш простим та дешевим засобом ідентифікації є пластикові картки формату Рroximity. Вони різняться залежно від стандарту, що підтримується – EM-Marine, Mifare або iClass.

Найдешевший тип – EM-Marine. Вони широко представлені на ринку, тому знайти їх не складно. Його недолік - можливість підробки, якщо карта потрапить у чужі руки, тому передавати його в жодному разі не можна.

Дорожче, але набагато надійніше за карти стандарту Mifare, Mifare+ та iClass. У них використовується шифрування даних, тому підробити їх буде не так просто.

Перевагою використання безконтактних карток є простота заміни втраченої картки. Заміна механічного замка у разі втрати чи крадіжки ключів обійдеться дорожче.

Види та функції зчитувачів

Зчитувач - це пристрій, який отримує інформацію від ключа і передає її на контролер, який, у свою чергу, порівнює її зі своєю базою авторизованих ключів. Якщо ключ знайдено в базі, контролер дозволить доступ на об'єкт.

Він може мати автономну конструкцію, тобто об'єднувати функції зчитувача і контролера. Зчитувач встановлюють усередині приміщення, щоб ніхто сторонній не мав до нього доступу. Вихід відвідувачів з території може бути авторизованим – для цього використовується ще один зчитувач. При неавторизованому – використовується кнопка виходу.

Вибираючи елементи СКУД , враховуйте місце встановлення зчитувача. Існують моделі для вуличного та внутрішнього застосування. Вуличні виконуються в міцніших корпусах, яким не страшні механічні пошкодження, опади. Захист від вологи та вандалізму, як правило, це стандарт IP67, IP68, IK10.

Виконавчі пристрої

Виконавчі пристрої виконують команду відкриття або закриття, що надходять від контролера або автономного зчитувача. Виконавчим пристроєм є електромеханічний або електромагнітний замок, клямка , а також хвіртки, шлагбауми, турнікети та інші прилади, які перешкоджають входу на об'єкт.

Контролер – командний центр СКУД

Контролер – це своєрідний системний блок системи керування доступом. Він відповідає за функціональність всієї системи, аналізує систему, що надходить, і приймає рішення про те, пропускати відвідувача чи ні.

Контролер найкраще встановлювати в непомітних місцях, щоб зловмисникам було непросто знайти дроти від електрозамків.

Контролер працює лише за наявності електроживлення, тому подбайте про безперебійне підключення контролерів у разі аварійного відключення електроенергії.

Існують також контролери, які додатково оснащені акумуляторними батареями. Чим більша ємність акумулятора, тим краще, оскільки тим тривалішим буде час автономної роботи.Крім того, залежно від виду, контролери можуть забезпечувати одну точку проходу або декілька одночасно.

Контролери умовно поділяються на два типи:

  1. Автономні контролери . Недорогі, але мають невелику функціональність пристрою. Їх програмують локально, вони не підключаються до Мережі та комп'ютера. Автономні контролери не мають можливості фіксації часу входу та виходу співробітників, робочого часу тощо;

  2. Мережеві контролери . Підключаються до локальної мережі, тому можна керувати дистанційно з ПК. Дозволяють передавати інформацію про входи/виходи на комп'ютер у режимі реального часу, контролювати місцезнаходження співробітників тощо. Мережеві пристрої легко інтегруються із системою відеоспостереження, сигналізацією та іншими системами безпеки. Завдяки функції переходу в автономний режим за відсутності мережі або зв'язку з ПК продовжуючи забезпечувати працездатність системи.

Який тип найкраще підходить конкретному об'єкту залежить від його розмірів, кількості входів/виходів, відвідувачів, покладених на СКУД завдань. Якщо не стоїть завдання обліку робочого часу, а об'єкт відвідує лише кілька десятків користувачів, підійдуть автономні контролери. Якщо об'єкт великий і вимагає створення повноцінної системи безпеки з інтеграцією з її підсистемами, обов'язково потрібні мережні контролери.

Програмне забезпечення та бази даних

Можливості системи контролю та управління доступом багато в чому залежать від програмного забезпечення. Воно має бути простим та зручним у використанні. Хороше програмне забезпечення дозволяє модернізувати систему, додавати нові функції, адмініструвати, налаштовувати СКУД під конкретні завдання, допомагає формувати звіти, вести облік робочого часу.

Важливою функцією програмного забезпечення є робота з базами даних. Тому це слід враховувати при підключенні системи до комп'ютера. Він має бути досить потужним, щоб забезпечити високу швидкість пошуку за базою даних. Чим швидше контролер знайде потрібні дані в базі даних, тим швидше спрацює зчитувач і пристрій, що відкриває. Великі затримки при тривалій ідентифікації користувачів будуть призводити до заторів у годину пік, наприклад, коли персонал приходить на роботу. 

Відгуки покупців