Валюта: грн $1 = грн
Акції 100
Меню
Каталог товарів
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Cб-Нд: 11:00 – 16:00
(044) 390 27 55 (063) 710 64 32 (099) 261 89 43 ВСІ КОНТАКТИ
Відділ продажів
(063) 885 29 00
(050) 918 43 87
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
(099) 261 89 43
(063) 710 64 32
Технічний відділ
(066) 668 68 30
(063) 885 29 01
Відділ монтажу
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
Графік роботи:
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Сб-Нд: 11:00 – 16:00
Адреса магазину та офісу:
Nadzor.ua
вул. Академіка Кримського, 4а 114
Київ, Україна, 03142
Адреса електронної пошти:
info@nadzor.ua (Відділ продажів)
to@nadzor.ua (Тех. відділ)
Карта проїзду
Опубліковано 03-12-2018

Як відрегулювати доводчик дверей і зробити все правильно

Доводчик для дверей

Зміст

  1. Види дверних доводчиків
  2. ЯК ВІДРЕГУЛЮВАТИ ДОВОДЧИК ДВЕРЕЙ?
  3. ЯК ВІДРЕГУЛЮВАТИ МЕХАНІЗМ
  4. ЩО ЩЕ ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ДВЕРНІ ДОВОДЧИКИ
  5. ЩО РОБИТИ, ЯКЩО РЕГУЛЮВАННЯ НЕ ДОПОМОГЛО?
  6. ЯК ВСТАНОВИТИ ДОВОДЧИК НА ДВЕРІ?
  7. Як спростити відкривання дверей за допомогою доводчика
  8. Пропозиція від Nadzor.ua

Ви напевно зіштовхувалися з таким пристроєм, як дверний доводчик і практично напевно не задумувались над тим, як він працює. Тим не менш це важливий механізм вхідної двері. Він захищає її від провисання, робить так, щоб двері закривалися щільно і не вибивали, а при їх відкриванні не доводилося надто напружуватися. Прийшов час розібратися, як він працює, і як його відрегулювати.

Дверний доводчик можна відрегулювати одразу після установки під кожні конкретні двері. Ці пристрої діляться на два типи: ричажні і слайдери. Проте і там і тут задіяний принцип «стиснутої пружини». Він працює так: всередині закритого і заповненого маслом циліндра розташована пружина. Коли двері відчиняються, пружина намагається повернутися в попереднє положення і тягне двері назад. Масло потрібне для того, щоб згладити її хід.

Циліндр всередині має кілька відсіків, з яких переливається масло. Залежно від того, як швидко це відбувається або повільно, ми отримуємо стрімко або плавно закриваючіться двері. Це регульовані параметри, тому кожний доводчик можна налаштувати «під себе».

Види дверних доводчиків

Для кожного типу доводчика необхідно провести індивідуальну настройку.

Слайдовий (кулачковий)

слайдовий доводчик

Слайдовий кулачковий доводчик - це тип дверного доводчика, який використовує кулачковий механізм для приведення в дію дверного полотна. Кулачок - це рухомий ричаг, який взаємодіє з пружиною, щоб створювати силу, необхідну для закриття дверей.

Винт зусилля розташований на корпусі доводчика. Він регулює напругу пружини. Чим більше напруга пружини, тим сильніше двері закриваються.

Винт швидкості розташований на кінці кулачкового механізму. Він регулює кут, на який кулачок повертається перед тим, як двері досягнуть крайнього положення вперед. Чим менший кут повороту, тим швидше двері закриваються.

Слайдові кулачкові доводчики зазвичай використовуються на легких дверних стулках, таких як внутрішні двері або двері шаф. Вони також можуть використовуватися на більш важких дверних стулках, але у цьому випадку може знадобитися потужніший доводчик.

Слайдові кулачкові доводчики відносно прості в конструкції і обслуговуванні. Вони також відносно недорогі, що робить їх хорошим варіантом для широкого кола застосувань.

Ричажний (зубчастий)

ричажний доводчик для дверей

Доводчик для двері з зубчастим приводом є одним із двох основних типів дверних доводчиків. Він складається з двох основних компонентів: пружини і зубчастого механізму. Пружина забезпечує силу, необхідну для закриття дверей, а зубчастий механізм перетворює цю силу в плавний і контрольований хід дверей.

Доводчики з зубчастим приводом зазвичай використовуються для важких дверей, таких як вхідні двері і двері в громадських місцях. Вони також можуть використовуватися для дверей з пластику або металу.

Доводчики з зубчастим приводом зазвичай мають наступні характеристики:

  1. Максимальне навантаження: максимальне навантаження, яке доводчик може витримати.
  2. Швидкість закриття: швидкість, з якою двері закриваються.
  3. Сила дохлопа: сила, з якою двері закриваються в кінці ходу.

Ці характеристики можна налаштувати відповідно до конкретних потреб. Наприклад, якщо двері використовуються в громадському місці, де потрібно забезпечити безпеку, то можна збільшити силу дохлопа. Якщо двері використовуються в приміщенні з дітьми, то можна зменшити швидкість закриття.

Дохлоп

Що ж таке дохлоп? Це сила, з якою двері буде притискатися до дверної коробки. Він потрібен для того, щоб защілька змогла потрапити в паз, і двері повністю закрилися, не допустили протягу або спрацював замок. Дохлоп повинен бути помірної сили. Занадто сильний дохлоп буде поступово пошкоджувати дверну коробку або придавити пальці недбалої людини. Занадто слабкий дохлоп просто не притисне двері до коробки. Ось чому доводчик потрібно регулювати.

Доводчик для дверей зсередини

Затримка зворотного ходу дверей

У продвинених моделях є і інші важливі функції, параметри яких можна регулювати. Наприклад, це час затримки зворотного ходу дверей або можливість затримати її відкритою. Багато з них потрібні тільки тоді, коли двері часто відкривають. Наприклад, при вході в магазин або в школу потрібно, щоб за раз зайшло або вийшло 2-5 осіб. Якщо встановити час затримки, то люди встигнуть пройти, поки двері будуть закриватися, і їх не доведеться раз-у раз відкривати й тримати. А отже, її петлі прослужать довше.

ЯК ВІДРЕГУЛЮВАТИ МЕХАНІЗМ

Загальну швидкість дверей можна змінити, роблячи пружину більш тугою або слабкою. Для цього є спеціальний регулювальний винт. У винта є головка у вигляді плоского шліца, який можна повернути відверткою, або багатогранник, який обертається за допомогою рожкового або гаечного ключа. Такий винт можна крутити довго, не боячись, що втече масло. Якщо крутити за годинниковою стрілкою, то пружина стане тужче. Якщо проти – слабше. Відповідно, і двері будуть різше або більш плавно закриватися. Якщо закрутити винт сильніше, то двері не можна буде розкрити занадто широко, і закриватимуться вони швидко. І навпаки: ослаблена пружина дозволить відкрити двері нарозпашку.

Регулювання проміжного ходу дверей

Для регулювання проміжного ходу дверей є гідравлічні клапани. Такі регулятори теж мають голову, яку можна повернути відверткою. Але робити це потрібно з обережністю, щоб не витікло масло. Виробники рекомендують здійснювати не більше 2 повних обертів. Якщо обернути більше, винт ослабне, і масло під тиском опиниться ззовні. Виправити поломку самостійно не вдасться.

Але 2 оберти – це вже дуже багато. Зазвичай вистачає половини оберту, щоб сильно відрегулювати двері. Для незначної корекції ходу буде достатньо обернути винт на 0,1-0,3 оберту.

ричажний доводчик для дверей

Швидкість закривання дверей

За допомогою регулювання проміжної швидкості ми можемо виправити загальну швидкість закривання дверей. Наприклад, двері можуть закриватися швидко з положення, коли вони відкриті настеж. Але коли вони досягнуть положення 90°, їх хід сповільниться. Під час дохлопу дверне полотно знову прискориться, але не буде наближатися занадто стрімко і не пошкодить дверну коробку.

Як залишити двері приоткрытими

Для того щоб залишити двері приоткрытими, є спеціальні механізми, що існують в деяких моделях. Зазвичай створку зупиняють в положенні від 180° до 90°. Але якщо є спеціальний регулятор, то двері зафіксуються в положенні, менше 90°. Такий регулятор закручується за годинниковою стрілкою. При цьому всередині циліндра з пружиною буде перекриватися тік масла.

ЩО ЩЕ ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ДВЕРНІ ДОВОДЧИКИ?

Дверні доводчики рекомендують регулювати залежно від пори року.

Основна робота з регулювання двері виконується одразу після її установки. Двері відкривають нарозпашку і відпускають створку. Далі користувач перевіряє, чи зручно йому пройти (потрібно враховувати, чи будуть користуватися діти або літні люди) і чи не хочеться йому допомогти двері закритися. Тобто двері не повинні закриватися занадто різко, але й довго чекати на їх закриття не потрібно.

Перевіряти хід дверей варто не рідше 2 рази на рік. Зв'язано це з в'язкістю масла, яке влітку стає більш рідким, а взимку стискається. Від цього гідроклапан починає працювати швидше або повільніше. Тому навесні, коли стає тепло, і восени, з настанням холодів, його регулюють до прийнятної швидкості.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО РЕГУЛЮВАННЯ НЕ ДОПОМОГЛО?

Так буває, коли двері встановили або змонтували неправильно. Наприклад, коли вони або верна коробка знаходяться під кутом відносно стіни. Або коли у дверей занадто тугі петлі. Якщо це так, то пружині доведеться боротися ще й з тертям петель.

Якщо ж користувач переконався в тому, що двері встановлено правильно, а петлі працюють плавно, то проблема у фурнітурі.

Якщо у вас доводчик ричажного типу, то потрібно переконатися в правильності його монтажу. Він повинен бути закріплений під прямим кутом. Помилку виправляють просто: щільно закривають двері, відкручують доводчик і прикручують його назад під кутом в 90° до дверного полотна.

Якщо це не допомогло, то можливо фурнітура підібрана неправильно. Вона може не впоратися з надто великою вагою створки.

Як встановити доводчик на двері?

доводчик для дверей

Зазвичай куплений у магазині доводчик має інструкцію, в якій описано, як його встановлювати. Там написано, під яким кутом до дверного полотна він повинен знаходитися. Деталі для монтажу також повинні бути у комплекті. Також в наборі повинен бути шаблон. Його фіксують клеєм або скотчем, а потім в вказаних місцях роблять отвори. Після цього фурнітуру закріплюють у правильному положенні і переходять до налаштування.

Із інструментів знадобиться дриль і набір свердел. Вони повинні підходити для матеріалу дверей: свердла, придатні для дерева або пластику, іноді не застосовні для металу. Для налаштування знадобиться викрутка або гаечний ключ.

Як спростити відкривання двері з використанням доводчика

Перше - правильний вибір за вагою і шириною двері, про що вже згадувалося. Наприклад, доводчик з максимальним навантаженням до 100 кг слід встановлювати на двері вагою до 60 кг або з невеликою шириною до 700 мм. Часто люди роблять помилку, купуючи доводчик з надмірним грузопідйомністю в надії, що це гарантує надійне закривання дверей. Однак зайвий запас за вагою може зробити відкривання двері важким для літніх людей та дітей. Якщо доводчик не відповідає параметрам дверей, кращим рішенням буде його заміна.

Друге - правильна установка. Якщо, наприклад, доводчик встановлено ближче до центру дверей, важіль від’єму стає менше, що ускладнює відкривання дверей. Для коректної установки слід дотримуватися інструкцій, в яких подані всі необхідні заходи до міліметра.

Для полегшення відкривання дверей також рекомендується зсув доводчика по горизонтальній осі ближче до петель, що збільшить довжину важеля впливу.

Три основні принципи ефективної роботи доводчика

  1. Плавне і безпроблемне закривання і відкривання дверей.
  2. Відповідність ваги і ширини дверей характеристикам доводчика.
  3. Високоякісний монтаж.

Трохи про встановлення

Ми стикалися з різними нестандартними способами установки доводчиків, і, в основному, це призводило до негативних результатів. Важливо відзначити, що доводчики накладного типу призначені для установки або на двері, або на дверну коробку (раму). Не варто вигадувати власні методи, такі як установка доводчика на стіну або стелю. Якщо ви хочете, щоб все працювало правильно, важливо уважно дотримуватися інструкцій з монтажу.

Пропозиція від Nadzor .ua

У магазині Nadzor.ua можна не лише придбати дверний доводчик, а й замовити послугу з його монтажу і налаштування. Співробітники магазину зможуть проконсультувати вас у питаннях вибору потрібної моделі та її установки.

Відгуки покупців