Валюта: грн $1 = грн
Акції 98
Меню
Каталог товарів
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Cб-Нд: 11:00 – 16:00
(044) 390 27 55 (063) 710 64 32 (099) 261 89 43 ВСІ КОНТАКТИ
Відділ продажів
(063) 885 29 00
(050) 918 43 87
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
(099) 261 89 43
(063) 710 64 32
Технічний відділ
(066) 668 68 30
(063) 885 29 01
Відділ монтажу
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
Графік роботи:
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Сб-Нд: 11:00 – 16:00
Адреса магазину та офісу:
Nadzor.ua
вул. Академіка Кримського, 4а 114
Київ, Україна, 03142
Адреса електронної пошти:
info@nadzor.ua (Відділ продажів)
to@nadzor.ua (Тех. відділ)
Карта проїзду
Опубліковано 25-11-2019

Технології AIoT як шлях у майбутнє

До того, як у 1 червня в Шанхаї набули чинності нові правила сортування сміття, жителі не мали жодного досвіду в цьому питанні і їх досі бентежать прийняті складні стандарти. Кажуть, що для полегшення цього завдання деякі компанії розробляють інтелектуальні баки для сміття, які за допомогою датчиків і камер здатні визначати типи сміття. Це лише один штрих на підтвердження користі, яку можуть принести людям технології інтернету речей (IoT).

Будучи модним словом у світі високих технологій упродовж багатьох років, сьогодні поняття IoT набуло по-справжньому великого значення. У 2018 році оборот цього сектора світового ринку оцінювався в $190 млрд, а згідно з нещодавнім звітом Fortune Business Insights до 2026 року становитиме $1111,3 млрд.

Схід технологій AIoT

Розвиток інтернету речей потребує цілого ряду супутніх технологій: 5G, хмарні обчислення, великі дані та особливо штучний інтелект (Artificial Intelligence – AI). Таким чином, термін IoT часто замінюється на AIoT . Ймовірно, це точніша назва для технології, оскільки йдеться не просто про поєднання речей з машинами, але з досить розумними машинами, які здатні на самостійні дії та роботу у складі складних систем. До таких систем, наприклад, належать системи безпеки.

Рішення AIoT для систем безпеки не лише заощаджують людські сили та час, а й виконують людську роботу. Наприклад, розумна IP-камера набагато пильніше звичайного охоронця. Щодня IP-відеокамерами високої роздільної здатності збираються величезні обсяги візуальних даних, які потім перетворюються і структуруються за допомогою інтелектуальних алгоритмів, збираються до баз даних і порівнюються. Це дозволяє зафіксувати не тільки те, що людина зробила, а й зрозуміти, хто ця людина.

Завдяки аналізу патернів поведінки, інтелектуальні системи безпеки можуть запобігти інциденту до того, як він стався. Завдяки інтеграції з іншими пристроями AIoT , така система може самостійно робити дії відповідно до зібраних даних та результатів їх аналізу. Крім зображень, вони можуть збирати й іншу інформацію, наприклад, значення температури та вологості, що дуже важливо для музеїв, аптек та інших подібних об'єктів. На основі зібраних даних система безпеки може самостійно керувати кондиціонерами та зволожувачами.

AIoT та розумні рішення в галузі безпеки

У складніших ситуаціях, коли контролюється більше змінних, AIoT неспроможна повністю замінити людини, але значно скорочує трудовитрати. Це дозволяє будувати такі ефективні рішення, як розумне місто, розумне керування дорожнім рухом, розумний будинок і таке інше.

Сьогоднішнє місто – це дуже складний організм, що складається з безлічі елементів та підрозділів. Якщо вони не будуть з'єднані найефективніше, місто не зможе виконувати ні звичайні щоденні операції, ні вирішувати несподівані завдання. Оскільки, наприклад, поліцейські ресурси обмежені, дуже важливою є ефективність їх використання. Як наслідок рішення типу «розумне місто» на основі технологій AIoT стають просто необхідними. При цьому міста значною мірою відрізняються один від одного за безліччю параметрів, тому використовувати ту саму незмінну систему автоматизації неможливо.

На основі свого багатого досвіду реалізації проектів типу «розумне місто» компанія Dahua Technology в 2018 році запропонувала свою концепцію, названу «Серце Міста» (Dahua Heart of City – Dahua HOC) та засновану на архітектурі «1 + 2 + N». Тут "1" означає єдину платформу обробки великих даних та аналітики, "2" означає два центри управління та безпеки, а "N" - це необмежену кількість працюючих у рамках системи додатків.

Збір та обробка даних у реальному часі важливі і для розумного керування дорожнім рухом. Наприклад, багато міст страждають від неефективного використання паркувань. У Китаї існує близько 80 млн. паркувальних місць, і з них постійно пустує близько 50%. Рішення для інтелектуального управління трафіком може агрегувати та обробляти дані з різних джерел, що дозволяє знизити кількість незайнятих місць для паркування до 10%. Подібні рішення існують і для керування трафіком. Компанія Dahua Technology реалізувала такі AIoT-системи в Британському Ярмут-Харборі, в метро Бразильського Ресіфі, на дорогах Монгольського Улан-Батора і так далі.

Рішення може бути адаптоване для приватного сектора як смарт-рітейла. Така система може, наприклад, підраховувати кількість людей, що пройшли повз магазин, відрізняти людей від інших об'єктів і планувати чисельність персоналу на точці.

AIoT та кібербезпека

Епоха інтернету речей принесла з собою безпрецедентну увагу до питань мережевої безпеки та приватності.

25 травня 2018 року в Євросоюзі були введені в дію загальні положення щодо захисту даних (General Data Protection Regulation – GDPR). Цей регламент спрямований на посилення та уніфікацію захисту персональних даних з боку операторів та обробників. Компанії по всьому світу, у тому числі й постачальники систем безпеки, вжили низку заходів щодо оновлення своїх технологій та протоколів захисту даних для відповідності новим вимогам.

Результатом стало процвітання різних компаній, що сертифікують по всьому світу. З метою мінімізації негативного впливу на свій бізнес, такі великі компанії, як Dahua Technology, Hisense та Deutsche Telekom, почали працювати з найпомітнішими гравцями цього ринку, такими як TÜV Rheinland, щоб привести у відповідність до нових вимог свої послуги та продукти.

Технологія AIoT має ще довгий шлях еволюції. На сьогоднішньому етапі термін «штучний інтелект» відноситься швидше до технології машинного сприйняття, але очікується, що в майбутньому під ІІ прийматимуть машинний мозок, здатний впоратися з дуже складними ситуаціями. На загальну думку основних розробників цієї технології, ІІ стане золотою житловою в галузі безпеки. Як показує історія людства, тут, як і за часів будь-якої золотої лихоманки, переможцями перегонів AIoT стануть найдосвідченіші та найхоробріші.

Відгуки покупців