Валюта: грн $1 = грн
Акції 100
Меню
Каталог товарів
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Cб-Нд: 11:00 – 16:00
(044) 390 27 55 (063) 710 64 32 (099) 261 89 43 ВСІ КОНТАКТИ
Відділ продажів
(063) 885 29 00
(050) 918 43 87
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
(099) 261 89 43
(063) 710 64 32
Технічний відділ
(066) 668 68 30
(063) 885 29 01
Відділ монтажу
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
Графік роботи:
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Сб-Нд: 11:00 – 16:00
Адреса магазину та офісу:
Nadzor.ua
вул. Академіка Кримського, 4а 114
Київ, Україна, 03142
Адреса електронної пошти:
info@nadzor.ua (Відділ продажів)
to@nadzor.ua (Тех. відділ)
Карта проїзду
Опубліковано 01-07-2018

IP відеокамери: типи, відмінності та рекомендації щодо вибору

IP-відеокамери – мережеві відеокамери, що підключаються до локальної або глобальної мережі через вбудовані мережеві інтерфейси Ethernet або Wi-Fi. Важлива відмінність від інших типів камер – здатність передавати потокове відео на сервер хмар, використовуючи захищений інтернет протокол. Це дозволяє переглядати отримані дані найвищої якості (з роздільною здатністю FullHD , 2К, навіть 4К) в онлайн-режимі з будь-якого гаджета, підключеного до створеної мережі, незалежно від вашого місцезнаходження.

Кожен пристрій має власну IP-адресу, і є абсолютно самодостатнім. На основі IP-камер можна побудувати гнучку систему безпеки, в якій кожен прилад зможе працювати як у комплексі, так і самостійно. Можливість обійтися без прив'язки до відеореєстратора, розташованого поблизу, сильно спрощує монтаж і зменшує кількість проводів, що використовуються.

Простота установки, висока захищеність даних, гнучкість налаштувань та управління – все це робить сучасні IP-камери безперечними лідерами сфери відеоспостереження . Однак, щоб пристрій повністю відповідав вашим потребам, і при цьому виявився по кишені, слід правильно вибрати модель.

Що таке IP-камери відеоспостереження ми в цілому розібралися, давайте ж з'ясуємо, якими вони бувають, і що важливо врахувати при покупці.

Типи IP-камер за місцем встановлення

Насамперед існує глобальний поділ IP-камер на вуличні та внутрішні. Набір необхідних функцій може кардинально відрізнятися залежно від їхнього потенційного місцезнаходження.

Вуличні IP-камери

Відрізняються високим класом та ступенем захисту корпусу (мінімальний клас – IP66). Це цілком закономірно, адже камери повинні ефективно працювати за різного діапазону температур, коливань рівня вологості, витримувати погодні опади, мороз, потрапляння прямих сонячних променів. Практично всі IP-камери на вулицю одягають у циліндричний корпус із захисним козирком. Навіть дуже бюджетні вуличні пристрої є більш зносостійкими, ніж внутрішні моделі.

Розглядаючи IP-камери для вуличного встановлення , можна вибрати модель з:

  • антивандальним корпусом для максимального захисту
  • високим вологозахистом , для встановлення в місцях з підвищеною вологістю (басейни, автомийки і т.д.)
  • власною системою підігріву та герметичним корпусом
  • склоочисником , що гарантує картинку без плям, крапель і розлучень
  • режимом день/ніч та ІЧ підсвічуванням необхідної дальності (до 200 метрів);
  • вбудованим мікрофоном та динаміком , або аудіоджеком для їх підключення;
  • необхідним кутом огляду: більшою шириною охоплення , але меншою деталізацією, або навпаки – меншою шириною, але більш детальною картинкою;
  • тривожним входом і виходом , а також безліччю додаткових функцій, що підбираються під ваші завдання.

Залежно від класу моделі, вуличні IP-камери можуть передавати відеодані через Wi-Fi, кабель – кручена пара, або використовуючи технологію РоЕ (живлення та передача даних здійснюються через той самий кабель Ethernet).

У більшості моделей передбачена картка пам'яті , на яку також можна записувати інформацію. Однак важливо розуміти, що вуличні IP-камери частіше страждають від вандалізму, а іноді й самі стають об'єктами розкрадання, тому CD-карту можна використовувати лише як додаткове сховище даних.

Внутрішні IP-камери

Моделі, що використовуються всередині приміщень , відрізняються меншою вагою, компактністю, відсутністю посилених заходів захисту від кліматичних умов. Їхні можливості неймовірно широкі, і залежать тільки від виділеного бюджету.

  • Вибираючи IP-камери в квартиру, частіше віддають перевагу універсальним, спрямованим варіантам, без додаткових функцій. Для домашнього пристрою достатньо 1-2 МП дозволу , наявності мікрофона, датчика руху, що активує зйомку, та ІЧ підсвічування до 10 метрів, адже рідко кімнати квартир можуть похвалитися більшою довжиною.
  • Розглядаючи IP-камери в будинок, можна вибрати модель з трохи більш розширеними показниками з огляду на збільшену площу. Придивіться варіант із тривожним входом і виходом – ви зможете запрограмувати пристрій на відправку сигналу до служби охорони, що суттєво підвищить ступінь безпеки будинку.
  • Внутрішні моделі, що використовуються в торгових приміщеннях, на великих площах істотно відрізняються від домашніх. У таких випадках встановлюють поворотні камери із сервоприводом, здатні забезпечити огляд у 360 градусів – Speed Dome із цифровим та оптичним зумом , керовані пультом. Вони дозволяють деталізувати картинку на великій відстані, розглянути обличчя людини і зреагувати миттєво.

Як бачите, характеристики IP-камер відрізняються в залежності від площі приміщення та мети, що переслідується.

Типи IP-камер згідно конструкції та форм-фактору

Конструкція та форма приладів безпосередньо впливають на їх функціональні можливості.

Купольні IP-камери

Компактні стельові моделі з міцним кожухом купольного типу . Він не тільки є захистом відеомодуля від різних зовнішніх впливів, пилу та вологи, але й виконує функцію, що маскує, приховуючи напрямок, в якому дивиться камера. Завдяки різноманітним варіантам дизайну можна підібрати модель, замасковану під світильник або лампу.

Купол приладу може бути виконаний із прозорого або тонованого пластику у формі напівсфери, або цілої сфери, що створює враження, що зйомка проводиться на всі 360 градусів одночасно. У моделях для зовнішнього застосування матеріалом для бані стає полікарбонатне ударостійке скло.Деталізація зображення забезпечує оптичний зум, або трансфокатор. Такі відеокамери можуть бути фіксованими та поворотними .

Поворотні IP-камери

Це моделі, що обладнані спеціальним поворотним механізмом. Якщо в них передбачено оптичний зум, перед вами камера PTZ. У комбінації із фіксованими пристроями, на основі PTZ-камер будуються високоефективні охоронні системи. Якщо фіксованою камерою було помічено рух або підозрілу дію, PTZ не тільки направить об'єктив у потрібну сторону, а й дозволить краще деталізувати картинку, розглянувши потрібну людину чи зону. На невеликих площах одна поворотна IP-камера легко замінить 2-3 фіксовані. Іноді це робить її вигіднішим з фінансової точки зору рішенням.

IP-камери Speed Dome

Це найбільш ефективний вид поворотної камери, здатний переміщатися за наперед визначеним маршрутом, або реагуючи на сигнали датчиків. Вони можуть масштабувати зображення, нахилятися, повертатися, рухатися на 180 градусів по вертикалі та 360 по горизонталі. Можливості IP-камер даного типу з погляду налаштувань практично безмежні, і дозволяють охопити величезну площу спостереження. Тому саме їх обирають за основу, коли необхідно налагодити серйозну систему захисту. IP-камери Speed Dome швидко переміщуються, керуються через Інтернет, обладнані якісною оптикою з високою роздільною здатністю зйомки. Звичайно, за такого набору можливостей ціни моделей складно назвати доступними. Але вони цілком відповідають якості та функціональності камер.

Основні параметри IP-камер

Вибираючи модель, насамперед варто розглянути її основні параметри.

Дозвіл зйомки

Чим вище роздільна здатність камери, тим більш чітку і деталізовану картинку ви зможете отримати. Роздільна здатність IP-камер починається з 1 МП , який забезпечує зображення 1280х720 пікселів. Цього цілком достатньо контролю над невеликим простором офісу. 2 мегапіксельна камера – найпопулярніший варіант, адже FullHD роздільна здатність задовольняє більшість потреб користувача. Максимально можлива роздільна здатність професійних моделей - 12 МП , що видають картинку в 5К.Важливо розуміти, що заявлений дозвіл – це лише цифри, які відображають можливості камери, але зовсім не гарантують, що ви отримаєте саме таке зображення. Картинка, яка спочатку має бути якісною та деталізованою, може виявитися розмитою, адже крім мегапікселів величезне значення має коректна первинна обробка, гарний об'єктив. Часто якість втрачається при компресії або в результаті інтерполяції, коли процесор перетворює зображення меншого дозволу на більше, штучним шляхом набираючи потрібну цифру. Звичайно, якщо фактично збільшити 1280x720, скажімо, до FullHD більше деталей не з'явиться, а існуючі тільки розмиються.

Ще варто сказати, що не завжди є сенс прагнути до більшої роздільної здатності камери, якщо цього не вимагає об'єкт. Чим важче і об'ємніша картинка, тим більше місця треба для зберігання даних, при цьому швидкість їх передачі не завжди дозволяє стежити за подіями в реальному часі. Знову ж таки, щоб розкрити потенціал багатопіксельної моделі, знадобиться дорогий об'єктив. Тому головне, що треба розуміти при виборі цього показника – дозвіл має задовольняти ваші потреби, а щоб оцінити реальні можливості IP-камери , потрібно розглянути тестову таблицю з вимірюванням телевізійних ліній.

Світлочутливість

Різке падіння якості зйомки при поганому освітленні – одна з головних проблем відеоспостереження, тому слід підбирати модель, чутливість якої відповідає мінімальному ступеню освітлення на об'єкті. Цей параметр вимірюють у люксах. Якщо ми говоримо про вуличну камеру без додаткового підсвічування, для роботи в повний місяць достатньо 0,1 lk, а для темної ночі під зоряним небом буде потрібно 0,001 lk. Більшість сучасних моделей обладнають ІЧ фільтрами . Якщо освітленість на об'єкті постійно змінюється, вбудовані електронні затвори або об'єктиви з можливістю регулювання діафрагми стануть кращим рішенням. Вони забезпечать однакову кількість світла, що потрапляє на матрицю, незалежно від режиму освітлення, що гарантує збереження контрастності, відсутність засвічення і затемнених елементів.

Фокусування та кут огляду

Відмінності IP-камер за кутом огляду визначають ширину охоплення зображення. Менший кут ( до 70 градусів ) дозволить у деталях розглянути те, що відбувається, гарантуючи максимальне фокусування.

Щоб отримати охоплення цілої кімнати, буде потрібний широкий кут на 90 – 120 градусів , який створить ефект трохи віддаленої картинки, але дасть змогу побачити більше дійових осіб.

Більшість домашніх камер мають фіксований кут огляду, але існують моделі з варіофокальним об'єктивом, в яких його можна змінювати, а також моторизованим, керованим з пульта. Для встановлення в торгових рядах, складах та інших великих просторах вибирають риб'яче око чи варіант зі змінним кутом огляду. Це більш професійні моделі , і ціна їх суттєво вища.

Підбиваємо підсумок

Звичайно, ми перерахували лише основні характеристики та особливості IP-камер, які важливо враховувати при виборі в першу чергу. Але існує ще безліч параметрів, які впливають на ціну та якість роботи обладнання: доступні стандарти стиснення, швидкість формування кадрів, захищеність корпусу та детектор рухів, доступне ПЗ, можливості налаштування, зуму та багато іншого. Рекомендації щодо встановлення IP-відеокамер також можуть відрізнятися залежно від умов об'єкта. Всі ці відмінності ми детально розглянемо у наступних статтях.

Відгуки покупців