Валюта: грн $1 = грн
Акції 100
Меню
Каталог товарів
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Cб-Нд: 11:00 – 16:00
(044) 390 27 55 (063) 710 64 32 (099) 261 89 43 ВСІ КОНТАКТИ
Відділ продажів
(063) 885 29 00
(050) 918 43 87
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
(099) 261 89 43
(063) 710 64 32
Технічний відділ
(066) 668 68 30
(063) 885 29 01
Відділ монтажу
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
Графік роботи:
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Сб-Нд: 11:00 – 16:00
Адреса магазину та офісу:
Nadzor.ua
вул. Академіка Кримського, 4а 114
Київ, Україна, 03142
Адреса електронної пошти:
info@nadzor.ua (Відділ продажів)
to@nadzor.ua (Тех. відділ)
Карта проїзду
Опубліковано 06-01-2021

Як встановити Розумний будинок у квартирі

Ви досі вважаєте, що встановлення Розумного будинку – доля виключно розкішних особняків? Помиляєтесь! Адже прагнення комфорту та безпеки властиве людині завжди і скрізь. Тим більше, коли у нього з'являється можливість реалізувати цю природну потребу – зручно жити. Навіть у маленькій квартирі. Навіть у дуже маленькій квартирі.

Так-так, Ви не дочули – Ви можете встановити Розумний будинок у квартиру будь-якого розміру. Адже справа зовсім не в розмірі, а в кількості функціональних зон, яких у великому будинку – кілька, а у найменшій квартирі – одна. І зараз ми доведемо Вам, що це справді класне рішення: зрештою і зручно, і… навіть дуже вигідно!

Справа в тому, що система Розумний будинок в квартирі Вам точно знадобиться, якщо:

  • Вам необхідний ідеальний домашній комфорт (забезпечення безпеки, підтримка необхідного мікроклімату, зручне освітлення та можливості для відпочинку) з абсолютним мінімумом прикладених зусиль (через зайнятість або характер);
  • Ви не живете в даній квартирі постійно, але хочете бути впевнені в тому, що з нею все гаразд під час Вашої відсутності ( Розумний будинок у квартирі проконтролює, щоб ніхто сторонній до неї не проник, сантехніка не протікала і т.д.);
  • у Вашій квартирі живуть діти, літні або хворі (особливо лежачі) люди, яким часом фізично важко відчинити двері (припустимо, лікареві), та/або які потребують візуального контролю, поки Вас немає вдома;
  • Ви здаєте квартиру подобово, і Вам необхідно контролювати її стан (включаючи, наприклад, контроль доступу та розумну витрату електроенергії, що дозволить скоротити її необдумане споживання).

Отже, Ви вирішуєте, що розумна квартира – саме те, що Вам потрібно. З чого почати? Звичайно ж, із проекту! Адже він є найпершим пунктом smart перетворення Вашої квартири, за яким слідує монтаж системи та її остаточне налаштування.

Як підготувати оптимальний проект Розумного будинку зі схемою необхідних елементів керування?

Перш за все слід визначитися з тим, які саме функції Розумний будинок повинен виконувати у Вашій квартирі, щоб зрозуміти, які його елементи Вам знадобляться. Виходячи з цього, варто уважно ознайомитись із пропозиціями виробників на цьому ринку, звертаючи увагу на сумісність елементів. Так, наприклад, використовуючи популярну платформу Tuya Smart можна спокійно використовувати елементи Розумного будинку від різних виробників, адже в результаті вони будуть працювати злагоджено.

До речі, питання вибору провідної чи бездротової системи Розумного будинку вирішується, виходячи з особистих уподобань власника, а також стану квартири. Адже дротовий варіант буде гарний для реалізації на етапі будівництва або капітального ремонту, а бездротовий (наприклад, на платформі тієї ж Tuya Smart ) - зручніше розміщувати в квартирі вже житлової. До того ж, під час ремонту можна закласти провідну базу, яку згодом доповнюватимуть бездротовими елементами.

Якщо Ви сумніваєтеся у власних силах, то краще одразу звернутися до фахівців, які складуть Вам професійний проект за технологією Розумний дім, де будуть детально розписані наступні пункти:

  • опис у пояснювальному листі всіх систем та підсистем, які будуть використовуватись у даному проекті;
  • план необхідної електропроводки;
  • позначення місця, де буде розташовано керуючий пристрій;
  • план розміщення всіх необхідних технічних елементів системи (фактично це докладна схема Розумного будинку в деталях).

Яким елементам Розумного будинку в квартирі віддати перевагу?

Давайте домовимося не акцентувати зараз увагу на системі безпеки, а розглянемо виключно створення комфортних побутових умов у квартирі (ідеального мікроклімату та освітлення)? Тоді всі елементи Розумного будинку, які використовуються в цьому випадку, які нас цікавитимуть, можна умовно віднести до категорій, що відповідають за якісну підтримку:

Цей список зазвичай є необхідним мінімумом комфортного проживання, яке Ви можете розширювати, залежно від індивідуальних переваг. Розглянемо його складові докладніше.

Управління функцією «Тепла підлога». Ця функція відповідає за підтримку певної комфортної температури підігріву підлоги в заданий період часу. Це дозволяє включати обігрів (у тому числі і з певною температурою) за потреби та економити електроенергію (наприклад, вимикати теплу підлогу без мешканців автоматично та включати перед їх приходом).

Ця схема реалізується шляхом встановлення в електрощиті реле (наприклад, бездротового релейного модуля WiFi Tuya Smart ), а на місці контролю – термостата (наприклад, ConnectHome CH-201 ). Керування цією функцією (як і все керування Розумним будинком) здійснюється через контролер (наприклад, Orvibo ZigBee IR Remote ) як у ручному режимі, так і автоматично через прописаний сценарій.

Контроль протікання води. Дозволяє вчасно виявити будь-яку протікання (водопровідних з'єднань або побутової техніки – наприклад, пральної чи посудомийної машини). Це допомагає уникнути будь-якого затоплення (на радість власника приміщення та сусідів, що мешкають поверхами нижче), що особливо актуально для квартир, розташованих у багатоповерхових будинках.

Для реалізації даної схеми встановлюють датчики протікання води (наприклад, радіодатчики контролю протікання Neptun RSW+ 2014 ) у всіх місцях, де може статися зазначена неприємність (під раковинами та ванною, посудомийною та пральною машиною). Отриманий сигнал від датчика фіксується спеціальним контролером (наприклад, Neptun Base ), який обробляє його і дає команду електроприводу кульового крана (наприклад, HC 220В 1" ) на перекриття води. До речі, у нас можна придбати вже готовий базовий комплект розумного обладнання з цією функцією (наприклад, Neptun Bugatti Base Light 3/4" ), який згодом можна доповнити іншими елементами, виходячи з потреби.

[video-shortcode-D5S6yNo89sk]

Управління освітленням. Ця функція дозволяє вимикати світло в будь-якій зоні квартири за відсутності руху, включати при появі, а також управляти інтенсивністю освітлення в різних групах приладів освітлення. При цьому у ванній та туалеті монтуються вимикачі для дезактивації датчиків руху (щоб можна було виключити вимкнення світла у цих приміщеннях за відсутності руху). Також можна синхронізувати одну зону освітлення (наприклад, у коридорі) із датчиками руху, а іншу (наприклад, у спальні чи вітальні) – зі шторами та ступенем освітленості на вулиці.

Для реалізації цієї схеми можуть знадобитися (кількість елементів відповідатиме кількості освітлювальних груп):

  • контролер;
  • реле (наприклад, iNELS RFSAI-61B );
  • димери для зміни інтенсивності освітлення (наприклад, димуюча розетка iNELS RFDSC-71/S );
  • модулі перетворення проводового вимикача на бездротовий (наприклад, універсальний iNELS RFIM-40B ),
  • спеціальні димовані світильники (наприклад, Xiaomi Yeelight LED Colorful Smart Bulb );
  • датчики руху (наприклад, Fibaro Motion Sensor FGMS-001 );
  • світлодіодні стрічки.

Управління системою вентиляції. Вентилювання санвузлів та ванних кімнат може проводитись за різними сценаріями. Так, його можна проводити за таймером, а також - за датчиком руху або включення світла (обидва варіанти налаштовуються на спрацьовування з певною затримкою). Також витяжка в санвузлі, що має власний таймер, може включатись вручну за допомогою вимикача через 5-10 хвилин. Для реалізації цієї схеми всі витяжки підключають до контролера (наприклад, iNELS RFSTI-11B ).

Управління радіаторами . Ця функція дозволяє підтримувати задану температуру в приміщенні та автоматично регулювати її залежно від погодних умов. Для реалізації цієї схеми на кожен радіатор встановлюють привід, що управляє подачею гарячої води (наприклад, термоелектричний привід Danfoss 220В NC TWA-K 088H3142 ). Кожен привід, у свою чергу, керується контролером, який зчитує дані датчика температури повітря (наприклад, Connect Home CH-S01 ). До речі, у нас Ви можете придбати відмінний модуль керування/термостат Connect Home CH-201 (з цифровим датчиком температури), який зможе чудово керувати і радіаторами, і теплою підлогою.

Як підключити та налаштувати функції Розумного будинку в квартирі

Отже, у Вас є готовий проект, в якому система керування Розумний дім продумана до дрібниць та з урахуванням можливих майбутніх бажань. Тепер можна переходити до наступних етапів: монтаж системи та її налаштування.

Монтаж (його краще одразу довірити перевіреним фахівцям) починається з прокладання всередині стін всіх необхідних кабелів, установки шаф, в яких розміщуватимуться сервери управління та автоматика. Далі мають і монтують необхідне технічне обладнання, акцентуючи увагу на силовому енергопостачанні. Монтаж кінцевого обладнання та зовнішніх пристроїв (наприклад, датчиків, вимикачів, екранів, панелей тощо) проводять вже після ремонту, закріплюючи їх на готовій поверхні.

Налаштування системи починається з проведення пробного пуску для виявлення можливих помилок, допущених під час монтажу, та їх усунення. Далі перевіряється робота всіх пристроїв систем і підсистем Розумного будинку. Регулювати параметри налаштування згодом (на власний розсуд) може і сам власник квартири.

Від чого залежить вартість установки системи Розумний дім?

Насамперед, ця вартість безпосередньо залежить від того, яке саме обладнання для системи Розумний дім було встановлено. Так, наприклад, у кінцеву вартість входить ціна електрощита (з усіма автоматами, реле, ПЗВ, шинами), всіх датчиків, контролерів, термостатів, приводів, кранів перекривання води і т.д. Тому вартість майбутнього Розумного будинку зазвичай обговорюється та приймається на етапі створення проекту шляхом підрахунку витрат на роботу та вартість кожного елемента системи.

Значно заощадити можна, придбавши базовий комплект обладнання, яке згодом можна «наростити», залежно від потреб та можливостей. Так, наприклад, для регулювання температури в приміщенні Ви можете купити у нас чудовий Комплект розумного будинку iNELS Економія на долоні або чудовий Комплект розумного будинку iNELS Один пульт на всі пристрої (для управління побутовими приладами всього одним пультом). А легко керувати освітленням у квартирі Ви зможете за допомогою Комплекту розумного будинку iNELS Гра зі світлом.

Вибирайте для себе лише те, що потрібно саме Вам! І нехай ваша квартира стане найрозумнішою, постійно даруючи Вам комфорт та безпеку!

Відгуки покупців