Валюта: грн $1 = грн
Акції 100
Меню
Каталог товарів
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Cб-Нд: 11:00 – 16:00
(044) 390 27 55 (063) 710 64 32 (099) 261 89 43 ВСІ КОНТАКТИ
Відділ продажів
(063) 885 29 00
(050) 918 43 87
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
(099) 261 89 43
(063) 710 64 32
Технічний відділ
(066) 668 68 30
(063) 885 29 01
Відділ монтажу
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
Графік роботи:
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Сб-Нд: 11:00 – 16:00
Адреса магазину та офісу:
Nadzor.ua
вул. Академіка Кримського, 4а 114
Київ, Україна, 03142
Адреса електронної пошти:
info@nadzor.ua (Відділ продажів)
to@nadzor.ua (Тех. відділ)
Карта проїзду
Опубліковано 08-06-2023

Прилад нічного бачення: що це таке, як працює, скільки коштує та між чим вибирати?

Прилад нічного бачення

Зміст

  1. НВП – що це?
  2. Як працює НВП?
  3. Які є види НВП?
  4. Як вибрати прилад нічного бачення?
  5. Що краще, тепловізор чи НВП?
  6. Висновок

ПНВ – що це?

Прилади нічного бачення дають величезну перевагу в умовах, коли недостатньо світла та у складних метеоумовах. Це ваші очі у таких ситуаціях. З ними можна керувати автомобілем без включення фар, розбирати спорядження, читати карти, орієнтуватися біля. Коштують вони дорого, цінник буває вищим, ніж у транспортного засобу, на якому пересуваєшся, якщо, звичайно, це не БМП чи танк. Чому? Оптика завжди дорога, особливо з використанням зеленого або білого фосфору.

Як працює ПНО?

ПНО, в першу чергу – аналоговий прилад, із серцем у вигляді ЕОП або електронно-оптичного перетворювача. Його ще можна назвати фотоумножителем, коли при попаданні невеликої кількості світла на чутливий сенсор виробляється значно більше світла, щоб можна було бачити картинку на екрані. Для розуміння як працює ПНО розберемося в теоретичній частині.

спектр оптичного випромінювання

Світло можна розкласти на спектр різних кольорів, де кожен колір відповідає фотону певної довжини хвилі. У ПНО використовується інфрачервоне випромінювання, яке людина не бачить. Потрапляючи в прилад нічного бачення, фотони інфрачервоного випромінювання досягають світлочутливої поверхні, яка називається фотокатодом.

електронно-оптичний перетворювач

Фотокатод за принципом роботи схожий на сонячні панелі. Як і панель, він перетворює фотони на електрони. А як відомо з фізики, електрони – це крихітні субатомні частинки, ключовою особливістю яких є здатність переносити електрику ланцюгом. Але заряд їх недостатній. Тому надалі вони проходять через фотоумножитель, який є фотоелементом, і множаться на виході.

Після цього величезна кількість електронів спрямовується до люмінофорного екрану, де створюють крихітні спалахи світла, перетворюються назад на фотони, які ми бачимо через лінзи окуляра. На виході фотонів набагато більше ніж на вході. В результаті виходить набагато яскравіше зображення, ніж те, що бачимо без посилення світла.

Які бувають ПНО?

Прилади нічного бачення є різних поколінь: 1, 2, 2+, 3, 4. Перше поклоніння давно морально застаріло, друге покоління теж. Покоління 2+ зараз більш-менш доступне за ціною. Найкращим та оптимальним є третє покоління. Зазвичай ПНО поколінь 1, 2, 2+ не працюють без додаткового освітлювача, а точніше, інфрачервоного ліхтаря, який на них монтуються. Він дозволяє висвітлити картинку і відповідно тоді можна щось побачити. Для військових важливо враховувати, т.к. включений інфрачервоний ліхтар демаскує позицію. Його бачать усі, хто оснащений таким самим ПНО або тепловізором. Тому чим вище покоління, тим краще в ньому стоїть ЕОП, тим вище вартість і краще видимість без додаткового освітлення. Дізнайтеся додаткову інформацію у статті про покоління ПНБ.

Також прилади нічного бачення розрізняють на кшталт фосфору, який використовується. Зелений фосфор – це стандарт. Є ще білий фосфор – новіша технологія, яка краще показують деякі об'єкти і, за словами військових, від використання білого фосфору в приладі не так сильно болить голова.

типи фосфору пнб

За кількістю окулярів, що використовуються, прилади нічного бачення виготовляють у вигляді монокулярів, як PVS-14. Є ще бінокуляри, а також дуже ефективні та дорогі квадроокуляри. Це коли для створення широкого поля зору, дуже близького до нашого, використовують 4 окуляри. Монокуляри дають поле зору приблизно 40 градусів, що не так багато, як хотілося б. Плюс зображення в них досить плоске і до нього потрібно звикати. Тобто. не можна одягнути собі на голову прилад нічного бачення і одразу кудись бігти. Фокусна відстань і решта буде трохи викривлено і потрібен час на адаптацію. Для тренування потрібно навчитися робити у приладі звичні речі: переміщатися територією, працювати зі зброєю, взаємодіяти один з одним тощо. Це має стати звичкою.

види пнб з кріпленням на шолом

Як вибрати прилад нічного бачення?

Після усвідомлення того, що потрібно вибрати прилад нічного бачення, необхідно чітко визначити цілі його використання, від них залежатимуть наступні кроки. Ціна не завжди є ознакою того, що це те, що потрібне. Наприклад, любителям нічних походів у гори купувати найдорожчий пристрій – не найкращий варіант, навіть якщо можете собі це дозволити. Можливо, оптимальним буде прилад другого покоління, з невеликим наближенням. А ось для військових операцій чи нічного полювання варто придивлятися до третього покоління, останньої модифікації, на кілька тисяч доларів дорожче. Кожен випадок індивідуальний.

На що звертати увагу при виборі НВП

  • Збільшення - залежить від співвідношення фокусної відстані об'єктива та окуляра, але в більшості моделей окуляри мають схожі характеристики.
  • Діаметр об'єктива - більший об'єктив збирає більше світла, зробивши зображення яскравішим. Світлосила об'єктива (фокус об'єктива до його діаметру) впливає на яскравість, чим менше значення, тим світлосильніше об'єктив.
  • Поле зору - вимірюється в градусах, впливає на область спостережень. Більше поле зору корисно, особливо в темний час доби, але при великому збільшенні воно може зменшуватися. Фокусування - важливо враховувати діапазон фокусування, який визначає чіткість зображення на різних відстанях. Перевірте відповідність характеристик вашим завданням, а також наявність діоптрийної корекції окуляра.
  • Роздільна здатність - роздільна здатність НВП вимірюється кількістю видимих смуг на міліметр. Висока роздільна здатність забезпечує більш деталізоване зображення на великих відстанях.
  • Вага та розміри - важливі при тривалому використанні; особливо актуально для прицілів, які можуть збільшувати вагу та розміри гвинтівки. Покупка більш дорогого виробу забезпечить кращу якість оптики та механіки, а також оптимізовану конструкцію з розумними розмірами.

Найголовніше, пам'ятайте, що ви будете використовувати не цінник, а пристрій, який повинен виконувати свої функції та приносити задоволення, не примушуючи шкодувати про вкладення. Від визначення цілей залежить також набір обладнання та додаткових опцій до приладу. Коштують вони недешево та їх багато. Додаткові опції значно розширюють можливості базового пристрою та розраховуючи бюджет, потрібно враховувати й ці витрати.

Що краще тепловізор чи ПНО?

Кожен прилад має своє призначення і для розуміння, що краще тепловізор або ПНО , потрібно враховувати їх основні функції. Щоб, перебуваючи на позиції, спостерігати за навколишнім світом, чекаючи теплових цілей, потрібен тепловізор, тому що він працює в цьому плані набагато ефективніше і сховатися від нього набагато важче, ніж ПНВ. А для орієнтування в темряві на місцевості або керування автомобілем, або просто ходьби, не спотикаючись, швидше підійде прилад нічного бачення. Дивитися в нього приємніше, буде видно монохромну картинку, більш-менш схожу на ту, що видно вдень, але без детекції теплових випромінювань.

Ще один важливий момент полягає у можливості приладів до відеозапису. Так тепловізори мають, наприклад, слот для карти пам'яті, що дозволяє виконувати відеозапис зображення. Також вони мають відеовихід формату HDMI, з якого можна вивести зображення на зовнішній екран і не потрібно буде дивитися через сам прилад. Це можна зробити на екрані телевізора чи монітора. Тепловізійні пристрої оснащують бездротовим інтерфейсом типу Wi-Fi або Bluetooth і ними тепловізор підключають до смартфона і вже ведуть спостереження зі смартфона. Що ж до приладів нічного бачення, то вони схожих функцій немає.

Висновок

Популярні моделі ПНВ можна придбати в Nadzor.ua за їх наявності. Статус, на жаль, змінюється щодня і у продажу довго вони не затримуються. Не забувайте про елементи живлення. Не лінуйтеся вивчати інструкцію – це дуже важливо. І найголовніше, пам'ятайте, що для операцій у нічний час дуже бажано мати прилад нічного бачення. Не дешево, звичайно, не для всіх і вага не 100 грам, але він того варто або задовольнятися тим, що маєш.

 

[product-shortcode]

Відгуки покупців