Валюта: грн $1 = грн
Акції 100
Меню
Каталог товарів
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Cб-Нд: 11:00 – 16:00
(044) 390 27 55 (063) 710 64 32 (099) 261 89 43 ВСІ КОНТАКТИ
Відділ продажів
(063) 885 29 00
(050) 918 43 87
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
(099) 261 89 43
(063) 710 64 32
Технічний відділ
(066) 668 68 30
(063) 885 29 01
Відділ монтажу
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
Графік роботи:
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Сб-Нд: 11:00 – 16:00
Адреса магазину та офісу:
Nadzor.ua
вул. Академіка Кримського, 4а 114
Київ, Україна, 03142
Адреса електронної пошти:
info@nadzor.ua (Відділ продажів)
to@nadzor.ua (Тех. відділ)
Карта проїзду
Опубліковано 01-07-2018

Домофони: типи, порівняння та способи їх застосування

Домофон на перший погляд вважається звичайним переговорним пристроєм, проте завдяки деяким конструктивним особливостям може виконувати і захисну функцію. Зокрема, за його допомогою можна запобігти проникненню в будинок сторонніх осіб. Конструктивно домофон складається з внутрішньої та зовнішньої частини, які з'єднані між собою каналом зв'язку.

Зовнішня частина передбачає захист проти вандалізму, що обумовлено високими якостями міцності її корпусу і стійкістю до механічних ударів.

Внутрішня частина встановлюється безпосередньо в квартирі абонента, а тому якості міцності йдуть на другий план, поступаючись місцем естетичності і простоті експлуатації.

За типом домофони поділяються на дротяні, бездротові та працюють через IP (Інтернет протокол). Найдоступнішими вважаються дротові моделі, але варто враховувати, що вартість їх монтажу обходиться дорожче за інші типи через необхідність проводити кабель. Домофони , що працюють за бездротовими технологіями, коштують дорожче, але встановлення їх не потребує великих витрат, часу та фінансів.

Функції домофону

Індивідуальний домофон , на відміну багатоквартирних, має спрощену конструкцію, оскільки у більшості моделей передбачена лише одна кнопка виклику абонента. Після її натискання на зовнішній панелі вмикається прямий зв'язок з абонентом, який не обмежений за часом. Таким чином, ця система зв'язку виконує кілька функцій відразу:

  • Охорона – відкрити двері за допомогою домофону можна лише унікальним ключем або набравши індивідуальний код відкриття. Той, хто не має такого ключа або не знає код, не зможе потрапити до приміщення.
  • Інформативність – завдяки функції запису повідомлень, господар житла може залишити голосове повідомлення всім, хто прийде, коли його не буде вдома.
  • Відвідувачі можуть залишити для господаря голосове повідомлення. Відео , підтримується за умови, що пристрій є відеодомофоном.
  • Контроль – завдяки голосовому та відеозв'язку господар будинку чує і бачить того, хто намагається потрапити до нього, і вирішує відчиняти двері чи ні.
  • Попередження – у багатьох моделях домофону передбачено функцію внутрішнього попередження, коли двері відчиняються за допомогою набору індивідуального коду або особистим ключем.

Для відкриття дверей з дому на внутрішній панелі розміщена спеціальна кнопка, що приводить електронний замок в дію.

Складові стандартного домофону

Основними складовими домофону є зовнішня та внутрішня частини, а також замок. Не варто забувати і про ключі, які теж відносяться до складових цього пристрою.

Зовнішня панель керування

Має кнопку виклику абонента та динамік переговорного пристрою. Якщо це відеодомофон, на ній обов'язково буде розташована відеокамера для передачі зображення на домашню частину керування пристроєм. На внутрішній стороні дверей з панелі виводиться кнопка відкриття, щоб вийти з дому просто натиснувши на неї, і не використовуючи індивідуальний ключ. Пристрій захищений від вологи та переносить різкі перепади температури, що дозволяє йому залишатися в робочому стані навіть при екстремальних холодах та високій вологості.

Внутрішня панель

Складається з панелі керування та телефонної трубки чи панелі без трубки, зв'язок у якій здійснюється за допомогою Hands Free. Якщо домофон підтримує відеозв'язок, в панель інтегрується РК-дисплей для відтворення зображення із зовнішньої камери. Як правило, монтаж внутрішньої панелі виконується на стіну, і тільки в тому випадку, якщо бездротовий домофон, вона може розташовуватися в будь-якому зручному місці.

Замок

Як замикаючий пристрій для роботи з домофоном використовуються електромагнітні замки, які, на відміну від електромеханічних, набагато витриваліші і завжди працюють безвідмовно. Функціонує замок, як і домофон, від блоку живлення. У разі відключення електрики блокування дверей знімається, відкриваючи мешканцям будинку вільний доступ доти, доки не буде відновлено електропостачання.

Ключі

Як правило, в системах з використанням електромагнітних замків, для відкриття дверей застосовуються контактні та безконтактні ключі різних типів у складі зі спеціальними зчитувачами. Нижче наведено основні типи ключів:

Безконтактні ключі (RFID) – це система зчитування ідентифікації з ключа, яка базується на радіосигналі, за допомогою якого зчитується інформація з транспондера (RFID-мітки). Вони також поділяються на два додаткові типи, залежно від дальності дії:

  • Proximity – найпоширеніша система, дальність дії якої, у безконтактних ключах (мітках), становить від 10 до 15 см. До таких систем належать ідентифікаційні карти формату EM-Marin, розроблений компанією Microelectronic-Marin (Швейцарія), що працюють на радіочастоті 125 КГц та мають 40-бітний код, а також карти формату Mifare, від компанії NXP Semiconductors (Нідерланди), у яких робоча частота 13,56 МГц та різна довжина коду (залежно від стандарту).
  • Vicinity – менш поширений тип системи, що діє з відривом до 1 м.

Контактні ключі (Touch Memory, iButton, «таблетки») – це досить поширений тип ключів, який часто використовується в багатоквартирних домофонних системах, координатного типу. Працює такий тип ключів за однопровідним (1-Wire) протоколом системи. Має вбудовану в спеціальному металевому корпусі енергонезалежну пам'ять, що несе в собі код розблокування. Такі типи ключів також можна розділити за різницею форматів:

  • Dallas – це технологія зчитування коду, розроблена компанією Dallas Semiconductor. Вона заснована на принципі зчитування коду із вбудованої в металевий корпус мікросхеми. Сам же корпус виготовляється з нержавіючої сталі та має дуже високий ступінь захисту від погодних умов та механічних пошкоджень. Вона отримала досить широке застосування у всьому світі, за рахунок простого та надійного інтерфейсу.
  • Cyfral – це технологія аналог Dallas iButton. Вона заснована на двійковій кодовій комбінації, що записується в мікрочіп за допомогою лазера. Така комбінація не може бути змінена, протягом усього терміну використання ключа.
  • Метаком – ключі даної технології, також розроблені за аналогією з Dallas DS1990A, а працюють вони за таким же протоколом. Всередину корпусу вбудований енергонезалежний мікрочіп з пам'яттю, інформацію з двійковим кодом якої, згодом, неможливо буде змінювати. Такий ключ можна також використовувати в системах Візит і Цифрал.

На сьогоднішній день ключі, виготовлені за технологією Touch Memory, вважаються найефективнішими. Вони безвідмовні та зручні в експлуатації, тому більшість моделей домофонів адаптовані під ключі такого типу. Резистивні варіанти вважаються ненадійними, за рахунок чого і не отримали широкого застосування. Оптичні ключі більш надійні, але не такі ефективні, як Touch Memory.

Відеомонітори

Якщо домофон підтримує відеозв'язок, то РК монітор також є його обов'язковою складовою. Практично всі моделі домофонів мають інтегрований дисплей на внутрішній панелі управління, але в деяких випадках обладнання має порт для підключення зовнішнього монітора. Він, на відміну від інтегрованого, може бути будь-якого розміру та дозволу, що покращує перегляд зображення, роблячи спілкування більш комфортним.

Відеодомофони

На відміну від звичайних домофонів, такі пристрої мають допоміжне обладнання: мініатюрну відеокамеру та РК-монітор з розміром від 3 до 11 дюймів. Як говорилося вище, монітор необхідний для підключення до внутрішньої панелі управління, щоб власник будинку міг бачити з ким розмовляє через переговорний пристрій. Мініатюрна відеокамера встановлюється на зовнішній панелі. Відеофони функціонують так само, як і звичайні пристрої, забезпечуючи крім аудіозв'язку, відеопередачу.

Кольорові монітори, що використовуються для роботи з домофоном, мають LCD матрицю та передбачають можливість сенсорного керування. Для захисту оптики камери, інтегрованої в конструкцію зовнішньої панелі, використовуються лінзи з полікарбонату. Цей матеріал складно зруйнувати через його пластичність, що забезпечує гарний захист від вандалізму.

Мережеві IP-домофони

Найбільшого поширення на даний момент набули бюджетні дротяні домофони, але тенденція все більше схиляється до бездротових систем, до яких відносяться пристрої з вбудованим блоком Wi-Fi або IP-канали, що працюють. У першому випадку зв'язок між зовнішньою і внутрішньою панелями здійснюється за допомогою передачі цифрового сигналу через модуль Wi-Fi. У другому випадку для цього використовується або та бездротова інтернет мережа, або локальне підключення (через оптоволоконний кабель). Це означає, що домофон може підтримувати зв'язок із будь-яким пристроєм, що має вихід в інтернет, передавати запис на комп'ютер або хмарний сервер.

Цифрові домофони мають розширені можливості щодо їхньої синхронізації з іншими видами інформаційних комунікацій. Наприклад, при підключенні телефонної пари місцевої АТС, за допомогою домофону можна викликати екстрені служби, номери яких запрограмовані у домофоні. Якщо серед номерів екстреної служби запрограмовано номер обслуговуючої компанії, це дозволить швидко викликати ремонтників у разі технічних проблем.

В підсумку

На сьогоднішній день цифрові домофони вважаються найзручнішими. Тому для тих, хто цінує функціональність, вони стануть найкращим варіантом організації безпеки зони входу. Якщо необхідна лише захисна функція, достатньо встановити один з провідних варіантів. Придбати будь-який тип даних пристроїв можна у нашому інтернет-магазині Nadzor.ua. У каталозі товарів ви знайдете оптимальні комплекти домофонів як для квартир, так і для приватного будинку або офісу від провідних світових виробників.

Відгуки покупців