Валюта: грн $1 = грн
Акції 98
Меню
Каталог товарів
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Cб-Нд: 11:00 – 16:00
(044) 390 27 55 (063) 710 64 32 (099) 261 89 43 ВСІ КОНТАКТИ
Відділ продажів
(063) 885 29 00
(050) 918 43 87
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
(099) 261 89 43
(063) 710 64 32
Технічний відділ
(066) 668 68 30
(063) 885 29 01
Відділ монтажу
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
Графік роботи:
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Сб-Нд: 11:00 – 16:00
Адреса магазину та офісу:
Nadzor.ua
вул. Академіка Кримського, 4а 114
Київ, Україна, 03142
Адреса електронної пошти:
info@nadzor.ua (Відділ продажів)
to@nadzor.ua (Тех. відділ)
Карта проїзду
Опубліковано 05-01-2021

Камера нічного бачення: яку вибрати?

Чудово, коли ми маємо можливість цілодобового спостереження за тим, що для нас цінне! І просто чудово, коли для нашої відеокамери немає різниці, який зараз час доби. Особливо вночі. Коли ми твердо впевнені в тому, що якщо настане той самий горезвісний момент «Х» (а він чомусь дуже любить наступати саме вночі), наша надійна камера для нічної зйомки зможе стати нашим захисником, а в деяких випадках – справді безцінним свідком того, що відбувається (Причому іноді – єдиним).

А чому? Та тому, що ми просто вміємо вибирати камери нічного бачення правильно! Хочете, навчимо?

На які характеристики варто звернути увагу під час вибору нічної камери для спостереження?

Основною вимогою, яку ми висуваємо до будь-якої камери для відеоспостереження , є якість зображення. Воно має бути максимально чітким та відмінно призначеним для ідентифікації осіб, що зображені на фото- та відеоматеріалах. Це найголовніше. І камера нічного відеоспостереження – не виняток. Більше того, не кожна камера впорається на « відмінно » з таким складним завданням, як нічна зйомка, тому що для цього вона повинна мати ряд спеціальних « фішок ». Яких? Із задоволенням розповімо! Наприклад:

  • інфрачервоним підсвічуванням;
  • режимом «день/ніч»;
  • особливою чутливістю матриці;
  • відповідним динамічним діапазоном;
  • ICR фільтр;
  • спеціальним корпусом.

Постараємося пояснити детальніше, що означає кожен із цих параметрів і як він впливає на функціональність камери зовнішнього відеоспостереження в нічних умовах.

 

Навіщо потрібне інфрачервоне підсвічування в камерах спостереження?

Почнемо з того, що інфрачервоне підсвічування для камери, що працює в нічний час, є, по суті, її " очима ", за допомогою яких наша камера бачить об'єкт у повній темряві і при цьому може передати нам те, що бачить. Забезпечується дане підсвічування світлодіодами (їх ресурс зазвичай становить 20-50 тис. годин), які можуть бути:

  • вбудованими (перебувати в корпусі самої камери);
  • розташовуватися зовні камери або у спеціальному зовнішньому джерелі підсвічування (таких, наприклад, ІЧ-прожектор).

А ось людське око побачити джерело ІЧ-випромінювання практично не може через свою будову. Саме тому камера з інфрачервоним підсвічуванням – відмінний та дуже ефективний засіб прихованого спостереження у нічний час. Основними параметрами підсвічування, від яких залежить якість нічної камери, можна вважати:

  • кут підсвічування – найбільш якісна картинка буде отримана при його повному збігу з кутом огляду самої відеокамери (інакше можливий шлюб зображення, з яскравою засвіченою плямою посередині і затемненням по краях);
  • дальність ІЧ-дії – цей параметр безпосередньо залежить від сумарної потужності всіх діодів, що використовуються в даному підсвічуванні (для забезпечення дальності понад 10 м можуть знадобитися діоди потужністю до 10 Вт, причому для захисту їх від перегріву будуть потрібні спеціальні радіатори охолодження, тому для дальнього підсвічування краще використовувати потужний зовнішній інфрачервоний ліхтар).

До речі, не всі знають, що підсвічування для нічних камер по спектру, що використовується сьогодні, може бути двох видів: невидима ІЧ і видима .

Невидиме ІЧ підсвічування

Хвилі цього підсвічування, що випромінюються світлодіодами, можуть мати дві довжини: 940 нм (хвилі цієї довжини абсолютно невидимі для людини) і 850 нм (хвилі цієї довжини дають краще освітлення, але можуть бути помітні деяким людям). Сучасні моделі камери з нічним баченням або інфрачервоні прожектори часто включають спеціальні розсіювальні лінзи, що дозволяють м'яко розподіляти освітлення по всій площі огляду без засвічування центру. Також вони можуть автоматично регулювати потужність освітлення, залежно від віддаленості об'єкта (для поліпшення деталізації, за необхідності, та одночасної економії робочого навантаження на діоди).

Видима підсвічування

Цей різновид підсвічування, що набирає сьогодні популярності, заснований на використанні видимого білого світла . Ця технологія дозволяє зберегти колірну інформацію, яка втрачається при переході в чорно-білий режим зйомки, якщо використовується інфрачервоне підсвічування. Сьогодні багато виробників (наприклад, Dahua або Hikvision ) випускають кольорові камери нічного бачення із записом із вбудованим білим підсвічуванням (до речі, його можна відключити в меню, якщо достатньо вуличного освітлення).

Що таке режим «день/ніч»?

Наявність цього режиму передбачає автоматичний перехід відеокамери з настанням ночі з денного режиму кольорової зйомки в чорно-білий (монохром), а з настанням дня знову в кольоровий. Це дозволяє покращити якість та деталізацію фото- та відеоматеріалу, отриманого як вдень, так і вночі. Добре, якщо камера зовнішнього спостереження має цю опцію (найсучасніші моделі зазвичай мають її всі)!

На що впливає чутливість камери?

Від чутливості матриці, яка використовується в камері, залежить якість зображення, що особливо важливо для нічних камер спостереження. Під цим параметром мають на увазі мінімальну освітленість (вона вимірюється в люксах ), при якій можна отримати зображення гідної якості з мінімальним рівнем шумів. Тому що вище буде цей показник (середнім вважається показник 0,1-1 Лк ), то якісніше зображення відеокамера нічного бачення зможе зафіксувати у результаті.

Що таке динамічний діапазон відеокамери?

Цей показник відповідає за яскравість та колірні нюанси в кадрі в областях від темно-сірого до чорного та від білого до світло-сірого. Низький динамічний діапазон (особливо у поєднанні з низькою чутливістю матриці) може стати причиною низької якості передачі зображення світлих предметів на світлому тлі і темних – на темному. Тому краще відразу вибирати надійні камери стеження, що мають динамічний діапазон від 120 дБ та вище .

Навіщо відеокамерам потрібен ICR фільтр?

Механічно зсувний фільтр ICR призначений для захисту матриці камери від впливу інфрачервоного підсвічування в денний час, оскільки на неї в цей час додатково впливає також і сонячне світло. Різниця в довжині хвиль без використання даного фільтра зазвичай призводить до спотворення (розмитості) зображення, контрасту та загальної передачі кольору. Таким чином, завдяки використанню ICR фільтра , розташованого перед матрицею, камера з ІЧ підсвічуванням забезпечується чудовою якістю зображення і вдень, і вночі.

 

Вимоги до корпусу вуличних камер

Цілодобове перебування під впливом температурних коливань (аж до екстремальних) та вологості, що руйнує сонячного ультрафіолету і найрізноманітніших опадів не повинні істотно впливати на хорошу камеру відеоспостереження та інформацію, що передається нею. Тому відмінно, якщо корпус таких камер прикриватиме герметичний антивандальний термокожух, який зможе забезпечити:

  • гарантовану функціональність у температурному діапазоні від -40˚С до +50˚С ;
  • пило- та вологостійкість класу захисту IP66 .

Які висновки з вищесказаного робимо?

Тепер Ви вже точно можете, детально вивчивши характеристики камер відеоспостереження, вибрати для себе найбільш прийнятний варіант. Залежно від вимог, що пред'являються до пристрою та умов експлуатації, зверніть увагу на ті перелічені параметри, які найбільш важливі для Вас у представлених моделях. При подібних технічних даних варто враховувати особливості дизайну та репутацію виробника, а також відгуки інших покупців цієї моделі камери.

А знаєте, як зробити простіше та краще? Зателефонуйте нам у «Нагляд» та озвучте нашому менеджеру усі Ваші побажання щодо майбутньої покупки. Адже все-таки оптимальний вибір такого пристрою варто довірити фахівцю, чи Ви згодні?

Відгуки покупців