Валюта: грн $1 = грн
Акції 98
Меню
Каталог товарів
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Cб-Нд: 11:00 – 16:00
(044) 390 27 55 (063) 710 64 32 (099) 261 89 43 ВСІ КОНТАКТИ
Відділ продажів
(063) 885 29 00
(050) 918 43 87
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
(099) 261 89 43
(063) 710 64 32
Технічний відділ
(066) 668 68 30
(063) 885 29 01
Відділ монтажу
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
Графік роботи:
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Сб-Нд: 11:00 – 16:00
Адреса магазину та офісу:
Nadzor.ua
вул. Академіка Кримського, 4а 114
Київ, Україна, 03142
Адреса електронної пошти:
info@nadzor.ua (Відділ продажів)
to@nadzor.ua (Тех. відділ)
Карта проїзду
Опубліковано 09-12-2019

Що потрібно знати про відеоаналітики на основі ІІ перед впровадженням системи

Технології штучного інтелекту приковують до себе загальну увагу і сьогодні обговорюються активніше, ніж інші сучасні розробки. Проте штучний інтелект поки що не може запропонувати так багато, як від нього очікують, особливо у сфері відеоспостереження.

Існує чимало оман щодо можливостей ІІ, а також того, в яких застосуваннях вдасться отримати максимальну користь від впровадження штучного інтелекту. Справді, ІІ має великий потенціал у сфері забезпечення безпеки та “розумного” відеоспостереження. Такі камери здатні виявляти нетипову або агресивну поведінку, розпізнавати номери автомобілів та виділяти особи з бази даних, що розшукуються у численному натовпі. Камери навіть можуть виявляти вибухові пристрої у багажі, допомагаючи здійснювати огляд без рентгенівського обладнання.

У цій статті пропонуємо вивчити деякі ідеї щодо практичного застосування штучного інтелекту, що дозволить об'єктивно оцінити можливості технології.

Наскільки варто довіряти штучному інтелекту?

Аналізуючи потенціал застосування відеосистем з використанням ІІ на вашому об'єкті, важливо врахувати велику кількість факторів. Нерідко їх виявляється навіть більше, ніж можна припустити. Не можна просто додати нові технології до вже існуючої інфраструктури – тут потрібен абсолютно новий підхід.

Будь-яка значуща нова технологія на початковому етапі викликає великий шум, проте, перш ніж вони будуть впроваджені, вони повинні пройти серйозне громадське обговорення. Тільки після того, як суспільство усвідомило як переваги, так і недоліки нової технології, вона буде готова до повсюдного впровадження.

Приміром, сьогодні не до кінця дозволено головну складність із використанням безпілотних автомобілів. Штучний інтелект повинен приймати серйозні рішення для запобігання нещасним випадкам на дорозі, і від цього рішення залежатимуть життя людей. Це вже класичний приклад дилеми, пов'язаної із застосуванням інтелектуальних систем. І такі проблеми виникають і при використанні штучного інтелекту в системах безпеки, зокрема відеоспостереженні. Ось питання, які мають бути прийняті до уваги:

  • Яку свободу варто надати ІІ у прийнятті рішень?
  • Які параметри оцінки якості детекції об'єктів потрібно вибрати?
  • Хто має бути відповідальним у разі, якщо порушення не було вчасно помічене системою відеоспостереження та ІІ? Чи міг оператор-людина відреагувати вчасно?
  • Коли правоохоронні або охоронні служби повинні прибути на об'єкт при отриманні сигналу тривоги від штучного інтелекту?
  • Чи обов'язкова необхідність підтвердити рівень загрози з боку людини?
  • Як буде оброблено "хибні спрацьовування" у сценаріях пошуку підозрюваних?
  • Чи вважаються всі люди, які упізнані як підозрювані, винними автоматично, доки не доведено протилежне?
  • Це не весь перелік питань, на які сьогодні не можна дати однозначної відповіді.
  • Як забезпечити якісність роботи "розумного" відеоспостереження?

 

Штучний інтелект та відеоаналітика працюватимуть правильно лише за умови комплексного підходу та ретельного планування. Комп'ютерні системи постійно ускладнюються, пропонуючи все більший функціонал. Але навіть якісний алгоритм не захист від неякісного результату. Те, як працює IT-аксіома "сміття на вході - сміття на виході", добре демонструє застосування штучного інтелекту в системах відеоспостереження.

Результат розпізнавання осіб, який формується нейронними мережами або програмним забезпеченням, безпосередньо залежить від якості зображення, яке надсилають відеокамери. Це означає, що алгоритм "розумної" обробки зображення даватиме настільки якісний результат, наскільки якісним буде відеозображення.

Ось чому так важливо грамотно підібрати камери та визначити місця для їх встановлення, щоб вони забезпечували мінімальну достатню якість зображення для аналізу інтелектуальними модулями. Ось чому важливо правильно встановити ракурс камери, а також врахувати багато інших деталей. Зверніть увагу на всі деталі, перш ніж приступити до монтажу системи відеоспостереження.

Штучний інтелект у відеоаналітиці – лише наш помічник

Технології відеоаналітики не стоять на місці і дуже скоро ІІ гратиме найважливішу роль у системах відеоспостереження і може стати їхньою головною складовою. Але тут важливо розуміти, що штучний інтелект – це помічник людини, і вона не може замінити її у вирішенні всіх без винятку завдань.

Відеоаналітика сьогодні ефективно допомагає вирішувати деякі завдання. Наприклад, допомагає стежити за порядком у торговому залі та на касі або за чесністю гри у казино.

Відеокамери із вбудованими інтелектуальними модулями допомагають у забезпеченні захисту на виробництві та складах, в офісних приміщеннях. Вони здатні класифікувати об'єкти, включатися при розпізнаванні руху чи гучних звуків, знижуючи кількість хибних тривог. Камери можуть також знаходити в натовпі окремі особи та передавати інформацію правоохоронним органам.

Це ціла низка рутинних завдань, у вирішенні яких відеоаналітика надає найбільш значну допомогу. Це дозволяє знизити витрати та навантаження на персонал та скоротити кількість помилок, своєчасно запобігати порушенням. Інтелектуальні модулі допомагають людині-оператору виділяти з величезного відеопотоку ті моменти, які потребують додаткового аналізу. Приймати остаточне рішення має людина.

Ключовий аспект використання інтелектуальних рішень на даний момент і, швидше за все, так залишиться і в майбутньому, – “мозковим” центром є людина – співробітник охорони, оператор системи відеоспостережень, поліцейський, аналітик.

Враховуйте реальні потреби об'єкта, впроваджуючи відеоаналітику

Ринку слід навчитися бачити різницю між готовими та вже працюючими рішеннями, які виконують свої завдання якісно, та проектами без чітких перспектив.

Необхідно розуміти, що будь-яка технічна інновація має проходити довгий шлях, перш ніж вона набуде зрілості. На першому етапі складно уникнути помилок щодо того, на що здатна нововведення, а суспільство нерідко має завищені очікування та вільно інтерпретує можливості нової технології.

Це призводить до того, що більшість учасників дискусії насправді не знає точно, що і як працюватиме, оскільки вони не мають усієї повноти інформації, але поспішають поділитися своєю думкою. Сьогодні така ситуація склалася на ринку рішень відеоаналітики.

Ось чому так важливо ретельно проаналізувати свої потреби та відповісти на такі запитання:

  • Які опції інноваційних рішень готові до комерційного релізу?
  • Чи вдасться знайти застосування сценаріїв роботи нової технології в умовах реального життя? Навіть якщо можливо доопрацювати інші моменти – чи працюватиме вона взагалі?
  • Що із запропонованого новою технологією все ще перебуває на етапі досліджень чи у сфері фантазій?

Все це слід брати до уваги у процесі прийняття стратегічних рішень та інвестицій у великі проекти. Починати розгляд рішення про купівлю нової технології варто з питання, коли можна буде очікувати отримання передбачуваного результату? Чи потрібно на цій дванадцять місяців, п'ять років чи термін взагалі незрозумілий? В іншому випадку користувачі ризикують інвестувати в рішення, які не будуть ефекти або принесуть додаткові проблеми.

Відгуки покупців