Валюта: грн $1 = грн
Акции 98
Меню
Каталог товаров
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Cб-Вс: 10:00 – 17:00
(044) 390 27 55 (063) 710 64 32 (099) 261 89 43 ВСЕ КОНТАКТЫ
Отдел продаж
(063) 885 29 00
(050) 918 43 87
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
(099) 261 89 43
(063) 710 64 32
Технический отдел
(066) 668 68 30
(063) 885 29 01
Отдел монтажа
(097) 039 14 10
(044) 390 27 55
График работы:
Пн-Пт: 9:00 – 18:00
Cб-Вс: 10:00 – 17:00
Адрес магазина и офиса:
Nadzor.ua
ул. Академика Крымского, 4а, оф. 114
Киев, Украина, 03142
Адреса электронной почты:
info@nadzor.ua (Отдел продаж)
to@nadzor.ua (Тех. отдел)
Карта проезда
Опубликовано 15-03-2021

10 характеристик сучасних камер відеоспостереження

За тривалий період розвитку відеоспостереження виник величезний перелік термінів, з яким стикається споживач у цій сфері. Нерідко ці терміни викликають нерозуміння, або й зовсім розгубленість. Пропонуємо детально розібратися, що ж все-таки означають усі ці цифри і букви. Все, що ви хотіли знати про сучасні камери відеоспостереження (але боялись спитати),

 

Формати передачі відео

Наразі використовуються два основні формати: аналоговий і цифровий.

Аналог передбачає безпосередню передачу зображення у вигляді електричного сигналу з матриці камери по кабелю до прийомного пристрою. Сигнал не проходить будь-яку обробку або шифровку. Аналоговий формат забезпечує мінімальну затримку в передачі картинки, однак, сильно піддається впливу перешкод і не захищає лінію від вторгнень.

Варто зазначити три «аналогових» формати: HD-TVI, HD-CVI і AHD. Аналог вказано в лапках, тому що спочатку використовувався аналоговий формат CVBS, який зараз зовсім втратив актуальність, а зазначені вище формати є його доопрацьованою версією. Камери формату HD-TVI, HD-CVI і AHD можуть використовувати старі аналогові лінії, при цьому передавати сигнал сучасного формату.

У цифровому варіанті сигнал передається у вигляді двійкового коду. Цей код фізично також є електричним сигналом, але з іншими властивостями. При використанні цифрового формату відео передається з невеликою затримкою, але при цьому зашифровано і може піддаватися додатковій обробці й аналітиці. Наприклад, можна стискати цифрове відео, чим зменшувати простір, який воно займає, при передачі і зберіганні. Також цифровий формат забезпечує більшу безпеку. Цифрові IP камери дозволяють вибирати пріоритетні ділянки для зйомки і можуть реагувати на поведінку об'єктів у кадрі

IP-відеоспостереження є найбільш сучасним. Основними причинами того, що аналоговий формат все ще використовується, є простіша установка і універсальність при виборі обладнання, а також його вартість, яка може відрізнятися в порівнянні з IP не на користь останнього.

Сумісність устаткування

Колись камери можна було підключати безпосередньо до монітора і не треба було думати про сумісність обладнання. Зараз же для роботи з камерами додаткове обладнання та сумісність – це один із базових параметрів при плануванні системи.

У ланцюжку від камери до монітора як мінімум буде присутній відеореєстратор, також там можуть з’явитися комутатор і маршрутизатор, підсилювачі сигналу та інше.

Серед устаткування для відеоспостереження існує дві окремі групи: «табір» HD-TVI, HD-CVI і AHD камер, а також «табір» IP. У більшості випадків обладнання може працювати тільки з одним із них, Але на даний час все популярнішими стають гібридні присторї, здатні приймати або передавати сигнал в аналоговому і цифровому форматі.

Підключення живлення

Ще один основоположний аспект у відеоспостереженні – це живлення камери. Раніше не було альтернативи прокладанню окремого кабелю живлення, але зараз доступна технологія PoC для аналогових камер з коаксіальним кабелем і технологія PoE для IP моделей з Ethernet кабелем.

Камеру з PoE можна живити від комутатора з підтримкою PoE, маршрутизатора, інжектора або відеореєстратора. Найчастіше для цієї мети використовується комутатор. При використанні PoE необхідно приділити увагу розрахунку потужності, яку споживатимуть сумарно всі заплановані камери і максимального значення (бюджету), яке видає сам комутатор.

Окремо варто відзначити, що загальний бюджет комутатора часто менший за те значення, яке вийде, якщо помножити потужність живлення по одному каналу на кількість портів. Якщо показники не зійдуться, то частина камер не запрацює зовсім, або буде відключатися в довільному порядку. Більшість пристроїв з PoE дозволяє живити камери на відстані до 100 метрів, але також передбачені подовжувачі, які збільшують відстань до 800 метрів.

Захист корпусу

Якщо камера буде встановлена поза приміщенням, то необхідно передбачити, щоб вона могла переносити вплив різних температур, вологи, пилу, а також механічні удари. У зв'язку з цим корпус камери розробляється й сертифікується відповідно до одного з класів захисту.

Найчастіше зустрічаються класи IP65, IP66 і IP67. Перша цифра – стійкість до пилу, друга – до вологи. Шістка на першій позиції – це повний захист від пилу. П'ятірка на другому місці – захист від струменів води, шістка – від струменів під напором, сім – можливість короткочасного занурення під воду.

Клас IP дає приблизне розуміння можливостей камери, а реальне її застосування в умовах вулиці краще уточнювати з фахівцем, який має в цьому досвід. Також в описі вказується ступінь захисту IK, іншими словами вандалостійкість. Шкала встановлена від 1 до 10, де 10 – це стійкість до падіння на камеру об'єктів вагою 0.5 кг з висоти 40 см.

Офіційне пояснення вносить мало ясності. На практиці такі камери зможуть витримати кілька сильних ударів зловмисника перед тим, як зображення погіршиться через пошкодження на куполі або вихід з ладу електроніки. Тобто, навіть найвищий клас не гарантує, що камера зможе переносити регулярний вплив, але легкі об'єкти, кинуті з відстані, не зможуть нанести хоч якоїсь шкоди.

Матриця відеокамери: дюйми і мегапікселі

Здається, що чим більше пікселів – тим краще. Однак, тут все не так просто. Необхідно взяти до уваги розмір матриці і його співвідношення з роздільною здатністю. Фізичний розмір матриці вимірюється в дюймах і зазвичай становить 1⁄2 ", 1⁄3" ,1⁄4 ", 2⁄3", 1 ". Роздільна здатність матриці в більшості моделей становить від 1 до 4 Мп.

Так ось, дві камери з однаковою кількістю пікселів, нехай навіть і великою, при різному розмірі матриці покажуть істотно різну картинку, особливо, якщо мова йде про зйомку при поганому освітленні, коли використовується велика витримка. Чим менше матриця – тим ближче знаходяться пікселі один до одного, і при не самих вдалих умовах зйомки це викличе велику кількість шуму. Велика матриця з високою роздільною здатністю – це необхідність для спостереження, де важливі дрібні деталі на зразок номерних знаків, рис обличчя.

 

Фокусна відстань і апертура

Фокусна відстань буває 2.8, 3.6, 4, рідше 6 і більше. Чим менша цифра, тим більший кут огляду. За кут огляду доводиться платити дальністю розташування об'єктів, на яких може сфокусуватися камера. Ширококутні об'єктиви (2.8 і менше) найкраще підходять для захисту об'єктів з великою площею, таких як автостоянки, склади, будівельні майданчики. Звичайні об'єктиви (3.6 - 4 мм) ідеально підходять для захисту входів, коридорів, зони касових апаратів. Може бути ще регульований фокус.

Апертура варіюється від 1 до 3. Менша кількість означає, що камера добре бачить в сутінках і вночі, але «сліпне» від яскравого світла. Також бувають моделі з регульованою апертурою. Апертура – важлива характеристика, оскільки вона також впливає на глибину різкості відеокамери, тобто відстань між найближчими і найбільш далекими об'єктами в кадрі, які знаходяться в фокусі.

Мінімальна чутливість

Цей показник говорить про можливість камери захоплювати дрібні джерела світла в темряві. У відеоспостереженні використовують сенсори з чутливість від 0.0005 до 0.1 лк (люкс – одиниця виміру освітленості). Чим цифра менша (більше нулів після крапки) – тим краще.

Способі зберігання відеоархіву

Зберігання відео зазвичай відбувається за допомогою реєстратора з підключеними до нього жорсткими дисками. Запис також може зберігатися на SD-карті в самій камері. Таке рішення дозволяє розвантажити мережу і допоможе в разі, коли з централізованим сховищем що-небудь станеться. Є й зворотний ризик: у разі, якщо з самою камерою щось трапиться, то дізнатися, що ж сталося, вже не вийде.

Найкраще застосовувати SD-карти в зв'язці з реєстратором, коли карта використовується для резервного зберігання на випадок втрати зв'язку. При наявності підключення до інтернету можна зберігати архів в хмарному сховищі, так що доступ до архіву буде всюди, де є підключення до мережі. З мінусів останнього варто наголосити на необхідності хорошого інтернет-каналу для передачі відео в хмару, а також не надто високу досконалість технологій безпеки.

 

Функції поліпшення зображення

Камери з центральним процесором функції відеоаналітики

Детектор руху. Функція може бути реалізована апаратно самою камерою або програмно за допомогоюреєстратора або спеціального додатка. В даному випадку важливо звернути увагу на продуктивність процесора. Залежно від того, наскільки добре він зможе відрізнити тріпотіння листя від рухів людини, буде залежати кількість помилкових спрацьовувань.

Маска кадру. За допомогою даної функції можна обмежити зони детекції, так що камера буде пильно стежити за конкретними частинами, не відволікаючись на сторонні рухи.

Вхід/Вихід в область. Принцип аналогічний перетину лінії за тією лише різницею, що замість лінії використовується замкнутий контур.

Аудіо-аналітика. Використовується для реагування камери на гучні звуки. Запис почнеться навіть, якщо в кадрі нічого не відбувається, а джерело звуку знаходиться в стороні. Це дасть розуміння, де трапилась подія.

Лічильник людей/Розпізнавання людини. Камера розпізнає людину і відрізняє від інших об'єктів, що дозволяє вести підрахунок людей. У просунутій версії також може розпізнаватися конкретна особа.

Камери з центральним процесором: функції відеоаналітики

Стеження за об'єктом/Теплова карта. Даний алгоритм дозволяє стежити за об'єктом і відзначати місця, де він буває частіше, створюючи карту з зонами різного кольору залежно від частоти знаходження.

Детектор залишених предметів/«Вештання». При зйомці об'єктів або місць, де існує ймовірність правопорушення, буде корисно аналізувати відео на предмет залишених речей або неадекватної поведінки людей.

Саботаж/Зміна сцени. Якщо хтось відверне камеру або затулить об'єктив, буде піднята тривога.

ANPR (розпізнавання номерів авто). Раніше подібна дія проводилася за допомогою окремого пристрою, але в сучасних IP камерах аналітика відбувається без додаткового обладнання.

Разом запам'ятовувати всі ці формати, матриці з дробом і безліччю нулів після коми немає потреби. Після того, як ви визначитеся з завданням і складете детальний план системи, більша частина пазла збереться сама. Залишиться лише вибрати можливі опції залежно від особливостей об'єкта і виділеного бюджету.

Отзывы покупателей